Jana Hlaváčová se po Chalupářích, kde ztvárnila víceméně epizodní postavu maminky, těšila na velkou seriálovou roli. Jenže nejvyšší vedení tehdy vládnoucí komunistické strany rozhodlo jinak!

Dietl byl naštvaný

„Můj manžel si vysnil do role maminky se dvěma dětmi, která pracuje v lahůdkách, Janu Hlaváčovou. Psal to pro ni. Z nejvyšších míst ale přišlo nařízení, že ji musí hrát Švorcová. Ta sice byla skvělá herečka, ale pro tu postavu se nehodila. Nedalo se nic dělat...“ píše v knize Žena za pultem vdova po geniálním scenáristovi Magdalena Dietlová (79).

„Vzpomínám si, že byl děsně naštvaný. Do toho scénáře se zamiloval a psal ho opravdu s velkým nadšením,“ říká o svém muži. A protože se u nás nikdy nic neututlalo, už v době vysílání se mezi lidmi šířila šeptanda, že hlavní roli měla hrát Hlaváčová. A to Ženě za pultem pěkně ublížilo!

Pomsta za Antichartu

Čím si oblíbená herečka vysloužila nebýt v seriálu? S manželem Luďkem Munzarem (†85) tehdy odmítla podepsat tzv. Antichartu. „Do Národního divadla, kde byly na sedadlech lístečky se jmény, kdo si kam má usednout, jsme prostě nešli. Mysleli jsme, že dostaneme výpověď, ale ono nic,“ vzpomínala Hlaváčová.

Z Národního divadla, kde byli oba v angažmá, je sice nevyhodili, avšak Jana přišla o roli prodavačky Anny Holubové v dvanáctidílném seriálu Žena za pultem. Naštěstí jí to režiséři později vynahradili. Důkazem toho je právě role zdravotní sestry Toničky z filmových Básníků.

Video
Video se připravuje ...

AUDIO: Vycházejí audiovzpomínky Švorcové (†83), část namluvila sama herečka! MV knihy

Co byla Anticharta?

Takzvaná Anticharta (oficiálně Za nové tvůrčí činy ve jménu socialismu a míru) byla podpisová kampaň zorganizovaná komunistickou vládnoucí moci jako odmítavá reakce na prohlášení Charty 77. Na 28. ledna byli do Národního divadla pozvány osobnosti kulturního života. Výzvu vyjadřující loajalitu komunistickému režimu, tam se zápalem sobě vlastním přednesla právě Švorcová.

Odnesl to i Abrhám

Kvůli Švorcové byl přeobsazen i Josef Abrhám (†82), který měl původně hrát Karla, nápadníka hlavní hrdinky Anny. „Milostný pár s Janou Hlaváčovou měl podle manželova scénáře tvořit Josef Abrhám. Ten se ale ke Švorcové naprosto nehodil, a dokonce s ní hrát i odmítl. A tak byl přeobsazen Petrem Haničincem. Karty prostě odvážná Jana pěkně zamíchala,“ prozradila Dietlová.

Žena na Hradě

Švorcová se netajila, že jí role Anny Holubové přišla vhod. „Má filmová sláva skončila Boženou Němcovou. Po této roli přišla nová vlna a spadla klec. V televizi jsem natočila řadu krásných rolí, ale až po Ženě za pultem se dostavila obrovská popularita,“ přiznala.

Za "totáče" se dokonce šuškalo, že je milenkou prezidenta Gustáva Husáka (†78) a že si ho má brát. „Husák si z toho dělal srandu jako já. Jak mohla fáma vzniknout? Asi si někdo myslel – Žena za pultem, Muž na radnici a další bude Žena na Hradě. A už to jelo...“ snažila se herečka obrátit šuškandu v žert.

Fotogalerie
33 fotografií