Čísla a měsíc leden v životě velké herečky vůbec sehrály svoji roli. Až magickou. Hlaváčová měla dva oblíbené režiséry: Františka Filipa (†90), který s ní točil Chalupáře nebo filmy Ikarův pád či Tažní ptáci.

A potom Dušana Kleina (†82), který ji coby sestřičku Toničku obsadil do pěti »Básníků«. A když pak herečka onemocněla a už nemohla hrát, drželo ji při životě i popovídání po telefonu s těmito pány.

Video
Video se připravuje ...

Barbora Kodetová na pohřbu Hlaváčové: Vysvětlila mi, o čem je herectví Luboš Procházka, Daniel Kristl

První smolná devítka

Když 9. ledna 2021 zemřel režisér Filip, odešlo s ním i kus Jany Hlaváčové. „Já jsem vlastně nejvíc pyšná na filmy, které jsem dělala s Františkem. Při práci jsem se cítila svobodná. Nikdy jsem neměla pocit, že by mne on jako režisér řídil. Byl úžasný. Vždycky, když jsem se v televizi koukala na jeho film, volala jsem mu a říkala, jak to udělal geniálně. A že kdyby nebyl, tak nemá Česká televize co vysílat,“ řekla v ten den pro Aha! Hlaváčová.

„To byl vždycky svátek, když mě František obsadil s manželem Luďkem. Nějak cítím, že už také půjdu za ním,“ prorokovala sama sobě. To ještě ale žil režisér Klein... Ten ovšem odešel na rok a den přesně po Filipovi, 9. ledna 2022.

„Nejdřív manžel, potom Filip, teď Dušan. Teď už jsem na řadě já,“ komentovala tehdy s dovětkem: „Klein byl Pan Režisér s velkým P a R. Laskavý, moudrý, a nejenom režisér, ale především člověk. Byl to znalec lidských duší. Jemu se neodmítalo. Už nemám svoje re žiséry. To je znamení pro mě. A není náhodou, že mi všichni odešli v lednu, a pánové režisérové navíc ve stejný den. Mám z ledna obavy,“ povídala tehdy.

Dva roky nato, 13. ledna 2024, Jana Hlaváčová opravdu odešla na věčnost.

Tři roky po Maciuchové (†75)

A je tu ještě jedna spojitost s 26. lednem, dnem, kdy se s Janou Hlaváčovou všichni naposledy rozloučili. „Dneska jsou to tři roky, co umřela Hanička Maciuchová,“ připomněl moderátor Aleš Cibulka (46), který z Národního divadla živě vstupoval do vysílání Českého rozhlasu.

Video
Video se připravuje ...

Jiří Lábus se loučil s Hlaváčovou: S Janou odešla velká generace herců Luboš Procházka, Daniel Kristl

 

Fotogalerie
107 fotografií