K natáčení s policistkou Helenou Khanovou, které se v 90. letech podařilo odhalit celý Berdychův gang a dostat jeho členy do vězení, se Petra Nesvačilová odhodlala ve svých 25 letech. Podařilo se jí navázat kontakt i se samotnou hlavou gangu Davidem Berdychem. Ale mělo to svá úskalí. Na nějakou dobu musela striktně dodržovat přísná pravidla, bez kterých se podsvětí neobejde.

Je hrozně zajímavé u toho být, protože to je opravdu svět, který je mimo nás. A je to svět, kde mají svoje vlastní pravidla, která fungují, a když je porušíte, tak opravdu jdete. Je to totální hierarchie. Všechno, co si domluvíte, musí platit. Než jdou na nějaký sraz, tak si to tam objíždějí. Mají různá pojmenování, bílý kůň, krysa.. Je to opravdu svět, který má své zákony a my nemáme nikdy šanci ho dohlédnout. Kdybychom věděli, co tady kolem nás je, tak by asi půlka lidí byla doma,“ popsala vše Nesvačilová v pořadu FACE TO FACE, když vzpomínala na natáčení dokumentu Zákon Helena.

I ona sama zažila chvíle hrůzy. Po celou dobu tříletého natáčení žila v určitém strachu. „Vyhrožovali mi a je pravda, že tu dobu, co jsem to natáčela, mi nebylo dobře, měla jsem opravdu velké pocity temnoty. Ještě tím, jak jsem to tajila, protože jsem nechtěla ohrožovat svoji rodinu a kamarády. Byly tam náročné chvíle. Vyhrožovali mi, že si mě najdou. I tam došlo k nějakým promluvám, ať to nedělám,“ přiznala režisérka.

Dnes s odstupem času si je vědoma toho, že byla tehdy velmi naivní a díky tomu si nepřipouštěla možná rizika a nebezpečí, která by jí mohla hrozit. Což jí paradoxně při natáčení s největším zločineckým gangem 90. let u nás nakonec pomohlo.

Co je Berdychův gang?

Berdychův gang je označení pro skupinu lidí kolem Davida Berdycha, která páchala nejhrůznější kriminální činnosti jako loupeže, únosy, přepadení, vydírání, mučení, týrání, bohužel i vraždy. Mezi jejich členy patřili i policisté, řadoví, ale i elitní detektivové z odboru pro boj proti organizovanému zločinu. Případ se podařilo rozkrýt až po sedmi letech za pomocí detektivů Heleny Khanové a Tomáše Gregora, kteří také zločince dostali nakonec za mříže.   

 

Video
Video se připravuje ...

Nesvačilová a její váhové výkyvy: Pravda o roli v Osadě! Markéta Reinischová

Fotogalerie
37 fotografií