Původně se Taťjana Medvecká věnovala baletu, ale pak jednou přičichla k vůni líčidel a rozhodla se pro hereckou kariéru. Během studií na DAMU, kde také poznala svého manžela Jiřího Dufka, si musela vydělávat na živobytí. Uměla několik jazyků, a tak provázela na Pražském hradě, prodávala noviny Večerní Prahu a také jezdila sklízet jahody, ředkvičky a česat chmel.

Od roku 1975 nastoupila natrvalo do Národního divadla, kde působí dodnes. Hned v prvním představení se na jevišti setkala s takovými zvučnými jmény jako Karel Höger, Rudolf Hrušínský, Luděk Munzar či Jana Hlaváčová. Byla velká trémistka a podporu nenašla ani ve své mamince. „Chválou velice šetřila. Děvčata v divadle vždy říkala: Ježišmarja, jde stará Medvecká. To zase bude Táňa jako spráskaný pes,“ prozradila iDnes.cz Medvecká.

Hned nato následoval její první velký film Osvobození Prahy z roku 1957. Během natáčení si sáhla na dno svých sil. Ve své roli musela utíkat a běh nesnášela už od dětství. „Osm set metrů jsem zdolala jen jednou v životě. A myslím, že jsem pak dokonce zkolabovala,“ přiznala Taťjana. Ve filmu pak musela sprintovat, a v ostrém záběru si pak při skoku přes potok natrhla stehenní sval.

Kariéra se jí poté zdárně rozjela, jediný, kdo z její slávy neměl radost, byly její dcery Kateřina a Kristina. „Kateřina byla jako malá holka v lázních po těžké operaci slepého střeva. Po návratu se mi pak svěřila: To bylo hrozný, všechny holky jsme se kamarádily, jenže jednou se ukázalo, kdo je moje máma, a od té doby jsem tam neměla kamarádku ani jednu,“ vzpomínala na útrapy své dcery herečka. I její mladší dcera raději psala práce na FAMU pod cizím jménem.

Nicméně se s tím nakonec srovnaly, Medvecká za svou kariéru získala například dvě Thálie, jednoho Českého lva, nadále hraje v divadle i filmech a nyní jí největší radost dělají vnoučata. Věk 70 let jí přijde nehorázně vysoký, cítí se o dvacet let mladší, ale věří, že vitalitu zdědila po své matce a babičce, které se obě dožily 95 let.

Video
Video se připravuje ...

Taťjana Medvecká: Moje duše je mladá, tělo ale už skopičiny nezvládá Lucija Veselá

Fotogalerie
39 fotografií