Jen málo tuzemských umělkyň disponuje takovým talentem a výrazným hlasem, vášní pro hudbu i bourání stereotypů, jako Jana Uriel Kratochvílová. Teď vydává unikátní dvojalbum Now & Then. Křest alba je plánovaný na pátek 10. listopadu 2023 od 20 hodin do velkého sálu pražské Lucerny. 

„Slavíme každý den. Každý den vstupujeme čerstvě do nového dne. Oslavujme kdykoliv cokoliv,“ říká Jana Kratochvílová. Roky totiž už neslaví narozeniny.

„My v kapele už čas chápeme tak, jak by ho měli chápat všichni. Tedy že minulost, současnost a přítomnost existují současně. Pokud se naladíme do budoucnosti, budeme tam žít. Když se naladíme do minulosti, můžeme ji takzvaně transformovat do současného stavu, a pokud nás tíží, lze ji pozměnit. Takže mně může být 17, kdykoli se rozhodnu. Stejně jako se můžete rozhodnout vy,“ odpovídá na otázku, co dělala v sedmnácti.

Právě její další 17. narozeniny vyvrcholí 10. listopadu 2023 velkolepým koncertem ve Velkém sále pražské Lucerny. A už předem je jasné, že oslava to bude živelná a svěží, stejně jako sama oslavenkyně. „1 a 7 rovná se 8 a to značí, jak žijeme – do nekonečna! A na to jsou všechna lineární měřidla krátká,“ vysvětluje zpěvačka základní číslovku, okolo které se vše točí.

Zpěvačku doprovodí její současná kapela Ulluminati.ca a skupina Heval Junior. Mezi hosty, gratulanty a těmi, kteří pokřtí novou desku, budou Michael Kocáb (69), Skip McDonald (74), Ondřej Hejma (72), Richard Tesařík (77), Martin Kratochvíl (77), Michal Skořepa (36), Jana Koptová (22) a také kapely Krucipüsk, Electric Lady a Zputnik. Akci bude moderovat František Ringo Čech (80).

Jana Kratochvílová dlouhá léta upoutává zájem svou neutuchající excentričností. I po všech vizuálních a jiných proměnách stále zůstává především respektovanou, osobitou a dnes už legendární zpěvačkou, skladatelkou a textařkou, s jasně rozpoznatelným vokálním projevem. Kdo by neznal legendární hity, jako jsou V stínu kapradiny, Publikum tvé jsem já, Milování za svítání nebo Dlouhá, bílá, žhnoucí kometa. Tyhle písničky znají téměř všichni.

Video
Video se připravuje ...

Jana Uriel Kratochvílová: Proč na obličeji nosí kalhotky? Petr Macek, Aleš Brunclík

 

Fotogalerie
46 fotografií