V pondělí 16. října uplynul rok od smrti výpravčího Hubičky z Ostře sledovaných vlaků i profesora Ječmena z filmových Básníků. A pár dní předtím byla urna s jeho popelem uložena v urnovém háji na vracovském hřbitově.

„Nikdo mě na tento akt nepozval. O tom, že se něco takového chystá, mě nikdo z rodiny dopředu neinformoval. A nikdo mě neinformoval ani o tom, že se tak stalo,“ řekl deníku Aha! hercův synovec Pavel Somr (64).

„Mrzí mě to, strejdu jsem měl rád. O tom, že je Josef už na hřbitově, mě potom informoval až můj syn, který se to také od někoho dozvěděl,“ pokračoval synovec.

Urnu uložil hercův mladší bratr Tomáš (76) se svými dětmi v tajnosti. „Strýček by si určitě přál, aby to věděl celý Vracov a byl u toho. Takto pohřbít velkého herce milovaného lidmi se mi zdá být víc než nedůstojné,“ prohlásil Pavel. „A ten jeho mrňavý hrobeček metr na metr v urnovém háji? To postrádá také veškerou důstojnost!“ rozlítil se synovec.

„Nechápu to, protože strýcovi rodiče mají na hřbitově pořádný hrob a hned za nimi má hrob můj otec, tedy strýcův starší bratr Antonín. Proč je Josef od nich tak daleko? Jako kdyby se za rodinu styděl,“ kroutil nevěřícně hlavou Pavel Somr s tím, že možnost rozloučit se s legendárním hercem by měli mít i jeho kolegové, které herec často do Vracova zval na vinobraní.

„Já bych přijela s pugétem a moc ráda, o ničem jsem ale nevěděla,“ potvrdila Aha! Jitka Zelenohorská, které Somr coby výpravčí Hubička razítkuje holý zadek ve slavné scéně z Menzelova oscarového filmu Ostře sledované vlaky.

Ulice bez domů?

Po Josefu Somrovi má být ve Vracově pojmenována i ulice. „Ale jaká? Nikoli ta, ve které se narodil, což by bylo logické. Ulice Josefa Somra má být někde mezi palouky, kde se teprve začne stavět. Všechno je to nedůstojné,“ rozhorlil se synovec Pavel.

Video
Video se připravuje ...

Hrob herce Josefa Somra († 88) v jeho rodném Vracově den před Památkou zesnulých. Hynek Zdeněk

Fotogalerie
85 fotografií