Výpravčí Hubička z oscarových Ostře sledovaných vlaků či profesor Ječmen z filmových Básníků, který zemřel 16. října 2022, dosud vedle svých rodičů nespočinul. „V neděli patnáctýho dubna by Pepa oslavil devětaosmdesáté narozeniny a den nato uplynulo půl roku od jeho smrti. Je to ostuda, že ho tu ještě nemáme,“ řekl deníku Aha! ostře obyvatel Vracova, který měl k Somrovi velmi blízko.

Ostuda na hřbitově

Kamarádi ale stejně nelenili a v místním kulturně-folklorním středisku hercovy nedožité narozeniny oslavili promítáním Ostře sledovaných vlaků. A v pondělí mu šli k hrobu jeho rodičů zapálit svíčku a zazpívat. „Byla to ostuda. Pepa tam nebyl, ale už tam odpočívala manželka jeho mladšího bratra Tomáše, která zemřela nedávno,“ rozčiloval se Vracovan. A zapáleně pokračoval: „Pepík se stal také čestným občanem města Kyjov, kde se o víkendu ve sklípcích koštovalo. Všichni řešili, kde ten náš Josef vězí...“

Chtěl být se svými

Podle Somrova blízkého přítele všechno brzdí hercova manželka Alena, která má urnu doma na pražských Vinohradech, kde žili. „Komunikuje s ní Tomáš Somr, ten je ale teď nemocný a nemá sílu. Jak to dopadne, nevíme. Chudák Pepík, chtěl být tady s námi a smrdí někde na skříni,“ zakončil dopáleně kamarád z Vracova.

Jako tři bratři

Herec má spočinout ve společném hrobě s rodiči a vedle svého bratra Antonína (†49). A nejmladší ze tří bratrů Tomáš (75), který tam už uložil manželku, je tam samotné nenechá. „A je to tak v pořádku. Vyrůstali spolu jako tři bratři a měli by i společně odpočívat jako tři bratři,“ sdělil Aha! zřízenec vracovského hřbitova. „Pepa Somr je taková naše vracovská ikona. I když jsme nejdřív slyšeli, že by tu snad neměl odpočívat, vůbec jsme tomu nevěřili. Proto, když zemřel, tak jsme sem na hrob jeho rodičů začali nosit věnce, kytky a místní sem chodí Pepovi po celou dobu zapalovat svíčky, i když tu ještě není,“ dodal.

Video
Video se připravuje ...

Taťjana Medvecká na pohřbu Josefa Somra: Těžce skrývaný pláč! Blesk TV

Fotogalerie
60 fotografií