Urnu s ostatky uložil Somrův bratr s příbuznými před dvěma týdny. „Hercova rodina nechala na hřbitově v urnovém háji zřídit nový hrob,“ prozradil deníku Aha! starosta Petr Fridrich (41, nez.).

U mamičky a tatíčka

Hrob se nachází v levé »spodní« části vracovského hřbitova. „Odpočívá tam nejen Josef Somr, ale i jeho rodiče – milovaná mamička a tatíček, jak je sám Jožka vždy s velkou úctou a upřímností oslovoval,“ přiblížil starosta. Zároveň pozval hercovy příznivce i veřejnost, aby se u hrobu kdykoliv zastavili Jožku pozdravit. Nejslavnější vracovský rodák, který zemřel 16. října 2022, si to nejen podle přesvědčení místních rozhodně zaslouží.

50 nových domů

Na pojmenování nové ulice, která vzniká v lokalitě Olšíčka, se pak shodla vracovská městská rada a nápad posvětili na schůzi i zastupitelé. „Jožka Somr byl nejen výborným divadelním a filmovým hercem, ale především skvělým člověkem a hrdým vracovským patriotem,“ připomněl starosta Fridrich.

Ve slováckém městečku prý nikdo nepochybuje, že by jejich miláček měl upřímnou radost, že se jeho milovaný Vracov rozrůstá a stěhují se do něj i lidé z širokého okolí. Nová ulice Josefa Somra, kde se staví 50 rodinných domů, by nemohla dostat svůj název bez souhlasu hercovy nejbližší pozůstalé rodiny. „Za jejich vstřícný a laskavý přístup je jim třeba poděkovat,“ uzavřel starosta.

Patriot až do morku kostí

Herec nedal nikdy na svůj Vracov dopustit. Vyrostl zde, dokonce za místní fotbalové áčko v padesátých letech chytal. Do města se vracel vždy, jakmile mu to povinnosti dovolily. Když žili jeho rodiče, odmítal dokonce o prázdninách natáčení – pracoval místo toho na vinohradě. Herec se k svému původu hrdě hlásil. V Praze si dokonce předplatil místní týdeník Slovácko. A Vracov si slavného rodáka považoval. Dostal dokonce čestné občanství.

Video
Video se připravuje ...

Pohádka Tři veteráni a chyba při natáčení: Kde se tu vzal automat na prezervativy? Videohub

Fotogalerie
30 fotografií