Přitom by herečka, kterou znají diváci hlavně jako Aranku ze seriálu Chalupáři, měla klidně na rozhazování. Tatínek byl majitel pily, úspěšný podnikatel, a pilu i lesy rodině vrátili v restitucích. Luba ale vše věnovala sestře, protože ta, na rozdíl od ní, měla děti. „Já nic nepotřebuju,“ tvrdila.

V otlučeném rendlíku si Luba Skořepová vařila brambory na loupačku a pochvalovala si je. V Národním divadle, kde působila skoro 60 let, sice nikdy nebyly ohromující gáže, ale kromě divadla hrála ve stovkách filmů a seriálů. Jenže všechny prostředky šetřila sestře a synovcům. U Malé Skály měla velice skrovnou chalupu. Dlouho tam nebyla ani tekoucí voda.

„Nosila jsem ji od pumpy, no a co? Hlavně jsem potřebovala zalévat,“ říkala Luba. Jednou pozvala kamarády, že má konečně koupelnu a sprchu. Šlo o zahradní hadici, z níž v bývalém chlívku crčela jen studená voda. Na zahradě opečovávala broskvoň Alžbětu a v pražské Velké Chuchli měla zahrádku a na ní meruňku Máňu. Za každý plod stromům vděčně poděkovala. Moc litovala, když jí po endoprotéze lékaři zakázali rýt v zemi. Práce na zahradě pro ni byla stejně významná jako role na naší první divadelní scéně. Napsala také několik knih o hereckém životě i o zázračné síle přírody. Byl o ně velký zájem.

Osud zůstal Lubě dlužný dvě věci. Půl života toužila po Ceně Thálie, ale nikdy ji nedostala. A kolegové i diváci se s Lubinkou loučili ve foyeru zlaté kapličky, ne na jevišti a v hledišti, jak by se slušelo a patřilo. O té druhé křivdě už nevěděla.

Kdo je Libuše Hanušová?

Když šla na poštu, předkládala občanský průkaz, kde bylo napsáno Libuše Hanušová. To bylo její pravé jméno. Z Libuše vznikla Luba a nesnášela, když jí říkali Ljubo nebo ji tak psali do titulků. „Vždyť to je přece úplně jiné jméno,“ bránila se. Vdaná byla dvakrát. S hercem a otcem herečky Jany Krausové (69) Josefem Pehrem (†67) se rozvedla a Hanušovou z ní pak udělal spisovatel Pavel Hanuš (†63).

Přání Nesvadbovi (†95)

„Milý jubilante Nesvadbo, v Beranu narozený. Tohle paličaté znamení Ti vůbec nesedí, spíš na Tebe pasuje jméno Miloš, nebo, jak ti říkají, Milouš. Jsi hodný, usměvavý, v dobré náladě, na svá léta vypadáš pěkně. A abys vypadal ještě líp, tak bych Ti poradila, já Luba, o rok a 4 měsíce starší, abys víc chodil do přírody, do lesa, vnoučat máš požehnaně, tak se s nimi v přírodě potěš. A neseď pořád nad tím svým kreslením. Potřebuješ pohyb, vzduch a slunce. A budeš ještě dlouho jura. Přeji Ti, aby sis užil vnoučat, věrné manželky a aby ses mohl ještě objevit na prknech zlaté kapličky, kterou tolik miluješ.“

Video
Video se připravuje ...

Hořký konec Luby Skořepové (†93) zaznamenal film SAMA: Zoufalá prosí kamarády! Mediaoffline

Fotogalerie
69 fotografií