Pít začal v osmnácti letech, když nastoupil na vojnu. „Vědělo se tam o mně, že Kašpárek je jediný, který dokáže vypít půl litru slivovice na ex,“ přiznal v rozhovoru pro DVTV.

Létaly pánve

I když prý nepil proto, aby před něčím utekl, a alkohol pro něj byl spíš hnací motor v práci, časem na něj začal působit negativně. „Začaly se u mě projevovat psychické problémy, a hlavně nekontrolovatelné výbuchy,“ svěřil s tím, že v tu dobu nebylo ničím neobvyklým, že na své zaměstnance křičel a kuchyní létaly pánve a různé předměty. Pil prý i proto, že ve stresu trpěl obavami, zda i bez alkoholu bude stále tak kreativní a zábavný, aby dostál své pověsti.

Nejhezčí dárek

Za záchranu vděčí Kašpárek manželce. „Dala mi na výběr – buď ona, anebo pití,“ zavzpomínal šéfkuchař. Volba to byla snadná. „Nebýt toho, nevím, jak by se teď na mě dívaly moje děti. Vybral jsem si správnou cestu. “ Pít přestal ze dne na den 21. prosince před třemi lety. „A moje dcera, teď už 14letá, mi tenkrát řekla, že jsem jí dal ten nejkrásnější dárek k Vánocům. Ještě teď, když o tom mluvím, mám z toho husí kůži...“

Pomohly léky

Odchod na »suchý břeh« prý zvládl vcelku snadno, bez abstinenčních příznaků. Měl ovšem předepsané léky. „První půlrok jsem měl pomocníka v podobě antabusu, který už teď ale neberu, a absolutně už mě nenapadne se napít,“ dodal hrdě.

Co je antabus?

Lék používaný při léčbě závislosti na alkoholu. Působí tak, že v kombinaci s alkoholem vyvolává zvracení, bolesti hlavy, potíže s dýcháním a další.

Srdeční selhání

Loni v létě byl Kašpárek urgentně převezen do nemocnice s lehkou srdeční příhodou. „Ten kolaps mě donutil k tomu, že jsem se na chvíli zastavil a uvědomil si priority,“ řekl Blesku kuchař s tím, že od té doby přehazuje určité povinnosti na své zástupce. Zlepšil i životní styl, kromě absence alkoholu začal odbourávat lepek z jídla a cvičit pod dohledem kondičního trenéra.

Úspěch bude bolet

Přestože tvrdí, že bylo potřeba zvolnit vražedné pracovní tempo, vrací se pomalu, ale jistě do starých kolejí. V blízké době totiž chystá otevřít nový podnik v centru Prahy s názvem 420. A jelikož chce mít i na Staromáku vše perfektní jako ve Fieldu, s nímž drží už od roku 2016 michelinskou hvězdu, nebude to zadarmo. „Bude to hodně bolet každého. Kdo chce se mnou pracovat, musí být připraven na to, že tam můžeme být od sedmi od rána do dvou do rána. Chceme, aby ten podnik byl úspěšný, a všechno tomu podřídíme,“ prohlásil Kašpárek.

Video
Video se připravuje ...

Šéfkuchař Radek Kašpárek: Přípravy další restaurace v plném proudu! Markéta Reinischová, Elmer Carvalho

Fotogalerie
36 fotografií