Většinu svého života zasvětil dětem, pravidelně pro ně vystupoval a předváděl všemožné zvuky nejen zvířat, ale i přírody. Ve svém studiu se snažil caparty naučit různým dramatickým žánrům a docílit toho, aby se před lidmi nestyděly vystupovat. „Vyžadoval od nich ale bezpodmínečnou kázeň. Někdy je třeba i štípl nebo postrčil, aby něco předvedly. Děti se ho bály, ale zároveň ho milovaly,“ prozradila deníku Aha Jedličkova, kolegyně z divadla Jiřina Kottová.

Jeho představení pokaždé začínalo pokynem: „Pšt,“ říká strýček Jedlička. „Také se stalo, že citlivější děti se na jevišti trémou počůraly. Jedna kolegyně naší dcery strejdu Jedličku přímo nenáviděla, protože na její dcerku kdysi na pódiu zvýšil hlas, a ona se z toho také počůrala,“ prozradila jeho manželka Miroslava, která byla baletkou.

Strýček Jedlička byl velmi úspěšný, což dokazovala i jeho láska k luxusním věcem. Byl jedním z prvních, kdo si v Praze pořídil Mercedes 300 D. A jak to tak bývá, na krásné fáro letěly dámy. Nejvíce ctitelek měl mezi učitelkami. Jedna z nich mu dokonce pletla vesty se stylizovaným motivem jedle. Nosil je pravidelně na svá vystoupení.

I přesto se ale cítil nedoceněný. Jestli po něčem toužil, tak po poctách. Několikrát sám žádal o titul zasloužilého umělce za dlouholetou práci s dětmi. A nakonec se i dočkal. Získal ho ale až v roce 1984. Když byl pak po revoluci vyzván, aby titul na protest vrátil, odmítl.

Svými vtípky kořenil i situace v reálném životě. „Třeba číšníky rád mátl tím, že přeskakoval slova ve větách a všelijak je prohazoval a do toho dělal ty své zvuky. Mlel nesmysly a ti nebožáci nevěděli, co vlastně chce. Jeho to hrozně bavilo, ostatní už míň,“ prozradil Luděk Sobota deníku Aha.

Smrt Antonína Jedličku zastihla nečekaně v Houšťce u Staré Boleslavi, kam se vypravil na tenis. „Strýček přišel ten den celý rozveselený, pořád na mě štěkal a frkal, měl skvělou náladu,“ vzpomínal na jeho odchod Karel Štědrý (†80). „Ve druhé hře najednou zakokrhal a padl na zem. Moje žena Eva ještě řekla, že už to fakt přehání. Když jsem ale šel k němu blíž, viděl jsem, jak mu po spánku teče pramínek krve,“ dodal smutně zpěvák s tím, že Jedličkovi už nebylo pomoci.

Video
Video se připravuje ...

Razie v IKEMU, obětí je i Pirk? Nečekaná reakce Dády na trest. A bude pohřeb Prigožina? Bára Horáková, Lukáš Červeny, reuters

Fotogalerie
15 fotografií