Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Hvězdy oplakávají smrt Vaša Patejdla (†68): Šťastnou cestu do »Ztraceného ráje«!

/
  • Vašo Patejdl
    Aktualizováno - 20. srpna 2023 ● 09:44
    19. srpna 2023 ● 14:50

    Zpěvák a skladatel Vašo Patejdl (†68), člen kapely Elán, odešel z tohoto světa. Pro mnohé z jeho přátel a kolegů z branže to byl šok. Jak na smutnou zprávu zareagovali?

  • 1.

    Monika Trávníčková

    Monika Trávníčková se na sociální síti ozvala velmi brzy a připomněla i to, že Patejdl měl plány do budoucna... Na ty už nakonec nedojde.

     

    „Bohužel, Vašo Patejdl nám už 20.10. nezazpívá na ČESKOSLOVENSKÉM GALAVEČERU u příležitosti 105. výročí ČSR v kongresovém centru Praha. Je mi to moc líto, budeme vzpomínat. R.I.P.,“ napsala choť herce Pavla Trávníčka.

    Vašo Patejdl
    Autor: Facebook Moniky Trávníčkové

  • 2.

    Peter Nagy

    V osobní rovině byla i vzpomínka zpěváka Petera Nagyho, který měl možnost s Vašem sdílet jeviště i šatnu během vystoupení. A to zřejmě mnohokrát, naposledy navíc teprve nedávno. 

    „Jen před třemi týdny jsme stáli na společném pódiu,“ přiznal na instagramu pohnutě zpěvák. „Toto je poslední foto ze šatny s tebou, kamaráde a obdivovaný kolego... Šťastný let do krásného nekonečna. Vašo, je mi smutno. Budeš nám velmi chybět,“ doplnil Nagy, co je jen o čtyři roky mladší než zesnulý Vašo.

  • 3.

    Helena Vondráčková

    Blesku poskytla vyjádření také zpěvačka Helena Vondráčková.

     

    „Dnešní ráno začalo velmi smutně. Nechtěla jsem tomu vůbec uvěřit. Je to pro mne šok... Nedávno jsem s Vašem byla na tenisovém turnaji v Přerově, kde jsme také měli vystoupení. Nechtěla jsem tomu uvěřit, co se to přihodilo... Měla jsem Vaša velmi ráda, často jsme spolupracovali. Napsal mi spoustu krásných písní. Byl producentem mého samostatného alba, pravidelně jsem si ho zvala na své koncerty v Lucerně a zazpíval také na mém jubilejním koncertě v O2 areně. Obrovský kamarád, veliká osobnost. Ztráta pro nás všechny, odešel vynikající zpěvák a aranžér. Je mi smutno...“

  • 4.

    Zuzana Čaputová

    „Bylo mi 17 let a on byl hvězdou. V den narozenin měl koncert v Pezinku. A zahrál mi k nim písničku. Další už nezahraje,“ posteskla si na instagramu i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová (50). 

     

    „Nečekaný odchod Vaša Patejdla je smutnou zprávou pro všechny jeho slovenské i české fanoušky. Vyjadřuji upřímnou soustrast rodině, přátelům a blízkým této hudební legendy,“ dodala a sdílela i společnou fotografii. 

  • 5.

    Dominika Cibulková

    Krásnou vzpomínku věnovala také tenistka, která zveřejnila video ze své svatby v roce 2016. První tanec novomanželů totiž proběhl na Vašovu píseň Ak nie si moja, kterou jim sám zazpíval.

     

    „Navždy zůstante v našich srdcích, nejen jako úžasný člověk a hudebník, ale jako náš první novomanželský tanec s vámi, Maestro. R.I.P., Vašo Patejdl,“ vysvětlovala špičková sportovkyně.

  • 6.

    Roman Tomeš

    „Vašo, pozdravuj tam nahoře!❤️ Mám toho tolik na srdci.. a nechám si to tam! Děkuju za vše!! Tvé písně odstartovaly moji cestu divadlem a vlastně i životem. Mám Tě rád!“ ozval se na instagramu i muzikálový herec a zpěvák Roman Tomeš (35), který vytáhl z archivu společnou fotku sebe, své ženy Míši Tomešové (32) a Vaša Patejdla. Oba si měli možnost zahrát jak v Osmém světadílu, tak se objevují i ve Vodě (a krvi) nad vodou, což jsou oba muzikály složené z elánovských písní.

    Roman a Míša Tomešovi a Vašo Patejdl
    Autor: instagram

  • 7.

    Divadlo Kalich

    Oba dva zmíněné tituly se hrají v Divadle Kalich, a tak ani tato instituce na Vaša nezapomněla. Věnovala mu delší příspěvek na sociální síti:

     

    „Zpráva o odchodu Vašo Patejdla nás v divadle hluboce zasáhla a zarmoutila. Vzpomínáme na všechny společné schůzky a setkání, kterých za ta léta bylo nepočítaně. Navždy si Vaša budeme pamatovat jako velkého profesionála, jemuž bylo štědře naděleno talentu, nesmírně slušného člověka, který celou svou osobností plně potvrzoval ono známé pravidlo, že lidé, kteří něco doopravdy umí, jsou v osobním kontaktu zpravidla velice skromní. Byl to skutečný hitmaker a respektovaná muzikantská veličina, jejíž slovo mělo váhu. Nebyl pro nás 'jen' spolupracovníkem, se kterým jsme připravili tři muzikálové inscenace a na další se nedávno začali domlouvat, ale taky skvělým kamarádem, který našemu divadlu upřímně fandil a od kterého jsme snad nikdy neslyšeli, že by něco nešlo.“

     

    „Vašo Patejdl pro naše divadlo složil muzikál Jack Rozparovač, který se setkal s velkými ohlasy i v zahraničí, a spolupracoval s námi na dvou výjimečně úspěšných muzikálech s hity skupiny Elán Osmý světadíl a Voda (a krev) nad vodou, ten hrajeme stále. Na prosinec jsme opět měli naplánovaný Vašův vánoční koncert, loni měl u nás báječnou atmosféru, už teď v létě byl skoro vyprodaný... Vašo stál naposledy na našem jevišti letos v dubnu, kdy společně s Jožo Rážem a Jánem Balážem pokřtil CD k muzikálu Voda (a krev) nad vodou. Koho by tenkrát napadlo, že to bude naposledy. Vašo Patejdl patří k osobnostem, které jsou navždy nedílnou součástí našeho divadla, a jsme rádi, že u nás stále znějí jeho písničky. Díky nim tu je pořád s námi. Upřímnou soustrast rodině a blízkým. 🖤 Divadlo Kalich.“

     

    Pár slov věnoval přímo i majitel Divadla Kalich Michal Kocourek: „Odešel mi kamarád, který bude už navždy scházet v mém životě. Pojí nás osmnáct let úžasné spolupráce, která rychle přerostla v osobní přátelství. Vašo byl velký člověk svou duší i talentem, byl mi lidskou a profesní inspirací a vzorem. Bude mi chybět jeho pozitivní energie. Upřímně považuju za zázrak, když v showbyznysu ještě narazím na tak slušné a skromné osobnosti, jakou byl právě Vašo. Považuju ho za svého osobního přítele i životní příklad a jednu z motivací, proč svou práci vlastně dělám. Je nespravedlivé, že tak brzo odcházejí zrovna lidé, kteří by tu ještě měli co předat – lidsky i umělecky. Myslím teď na Vašovy nejbližší a cítím s nimi.“

    Divadlo Kalich vzpomíná na Patejdla
    Autor: instagram

  • 8.

    Heidi Janků

    „Nemůžu tomu uvěřit. Byl to úžasný člověk. Pokorný, skromný, výborný muzikant. Já vůbec nevím co říct,“ reagovala pro Super.cz na smrt kolegy a kamaráda Heidi Janků, která s ním nazpívala duet. Patejdl jí také napsal píseň Ztracený ráj.

     

    A měla tušení, že je zpěvák nemocný? „Věděla, ale nevěděla jsem nic konkrétního. A hlavně jsem netušila, že je to tak vážné,“ přiznala Heidi. 

    Video
    Video se připravuje ...

    Zesnulý Vašo Patejdl (†68): Poslechněte si jeho pecku s Heidi Janků! youtube.cz

  • 9.

    Daniela Šinkorová

    Společnou píseň měla s Patejdlem také herečka Daniela Šinkorová. Sdílela ji na instagramu a připsala: „Krásný člověk. Kamarád. Velký muzikant. Srdcař. Vašo… Vašo…Vašo…. Nemůžu tomu uvěřit. Děkuji za všechno. Za nás za všechny."

  • 10.

    Ilona Csáková

    Vzkaz do nebe poslala prostřednictvím sociálních sítí i zpěvačka Ilona Csáková. „ŠŤASTNOU CESTU do Ztraceného ráje; milý Vašo...Znali jsme se déle než 30 let. Vybavuji si z těch bezpočtu setkání s tebou např. natáčení Duhové desky v Ostravě, naše společné Československé vystupování v Severní Koreji. Málokdo ví, že jsme se narodili jen 45 km od sebe: já v Chebu, Ty v Karlových Varech! Každé setkání s Tebou mám uložené v sobě, protože jsi byl opravdovým profíkem, gentlemanem, úplně normálním, slušným a obyčejným chlapem, navíc s přesahem geniálnosti v skladbách, které jsi složil a vypustil do světa. A zatímco Ty už jsi v tuto chvíli v tom pomyslně Ztraceném ráji (ztraceném v přeneseném slova smyslu, protože 'tam' nikdo z nás z pozemské úrovně nedohlédne!), já jsem tady docela vnitřně ztracená z té smutné zprávy, že už se spolu - tady v naší pozemské úrovni nepotkáme... S úctou Ilona. Upřímnou soustrast pozůstalým.“

  • 11.

    Michal David

    „Přátelé, bohužel nám náhle odešel do muzikantského nebe náš kamarád, skvělý muzikant, vynikající skladatel a hlavně úžasný člověk VAŠO PATEJDL. Byla to pro mě dnes moc smutná zpráva. A tak mu vzdávám hold tam nahoru. Vašo, měl jsem Tě moc rád, budu na Tebe jen v dobrém vzpomínat a budeš nám tady moc chybět,“ napsal na instagram též hitmaker Michal David a ukázal společnou fotku z natáčení pěvecké soutěže.

     

  • 12.

    Leona Machálková

    Společnou fotku z archivu vytáhla i Leona Machálková, kterou zřejmě smrt kolegy i rozplakala. „Nemohu uvěřit, že jsi odešel… tolik mě to zasáhlo, drahý Vašo… Děkuji za všechno. Upřímnou soustrast rodině,“ napsala na instagram, kde jí příspěvek okomentovala i bývalá první dáma, Dagmar Havlová. „Smutné,“ povzdechla.

     

  • 13.

    David Gránský

    Píseň Ak nie si moja připomněl David Gránský a připsal: „Včera jsme o něm s kamarády na Slovensku mluvili. Mimořádný talent světových rozměrů,“ vzdal mu hold.

     

  • 14.

    Marian Vojtko

    „Úžasný člověk, úžasný umělec, toto mě velmi zasáhlo,“ nechal se slyšet Marian Vojtko s tím, že Patejdlovy písně ovlivnily celý jeho život. „Budeš tu chybět,“ dodal slovenský zpěvák.

  • 15.

    Lucie Bílá

    Krátkou vzpomínku věnovala i Lucie Bílá, která zmínila větu  Všetci nám môžu závidieť, známou rovněž z písně Ak nie si moja...

  • 16.

    Richard Müller

    „Odešel Vašo, náš kamarád a kolega. Autor mého největšího hitu Po schodoch. Skvělý chlap, výborný člověk, kterého měl v branži každý rád,“ napsal Richard Müller a ještě naposledy Vašovi tam nahoru poděkoval.

    Richard Müller vzpomíná na Vašo Patejdla
    Autor: instagram

  • 17.

    Yvetta Blanarovičová

    Smrt Patejdla zdrtila i herečku Yvettu Blanarovičovou. „Ani ve snu by mne nenapadlo, že tě už neuvidím. Že tohle je naposledy. Jeden z nejmilejších umělců, hodný člověk, který vždy pomohl. I našim dětem z La Sophia. Budeš chybět, Vašo. Tvá laskavost, dobrota, profesionalita... A písně, které budou věčné v našich srdcích...“

     

     

  • 18.

    Pavol Habera

    „Ohh.. Vašo! Když jsem se dnes vzbudil, netušil jsem, že budu tohle psát. Mám v hlavě úplný chaos! Před pár týdny jsme se domlouvali, že jdeš ke svým sedmdesátinám udělat koncert v Lucerně a jestli bych ti tam přišel zazpívat. Neváhal jsem ani vteřinu a řekl jsem: ‚Samozřejmě!‘ Tak ti tedy chci ještě říct, že jsem tvou práci vždy obdivoval a že jsi byl jedním z důvodů, proč jsem se stal hudebníkem. Nikdo u nás nedokázal s takovou lehkostí napsat tak krásné písničky jako ty. Měl jsem to štěstí, že se naše cesty hned na začátku mojí kariéry zkřížily a při naší společné práci (a bylo jí teda dost), jsem se mohl od tebe učit. Děkuju ti, Vašo! A děkuju ti i za to, že jsme mohli být přátelé. Občas v životě něco vzácného najdeme a dělá nás to šťastnými (bez toho, abychom si to uvědomovali), a když to ztratíme, jsme smutní. Vašo, jsem smutný! Ztratil jsem přítele – TEBE! Odpočívej v pokoji,“ rozepsal se na instagramu zpěvák Pavol Habera.

  • 19.

    Marika Gombitová

    Ozvala se také zpěvačka Marika Gombitová. „Vážení přátelé, dnes jsem cestou na Muzikálový festival do Brusna dostala velmi smutnou zprávu. Náš Vaško odešel do hudebního nebe. Modlím se za tebe, budeš mi moc chybět,“ napsala a sdílela společnou fotografii.

    Fotogalerie
    39 fotografií

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 6

padrino: A jeje, to zase bude šťouráníčko v jeho životě a možná i smrti. Bulvár má na měsíc vystaráno 😉

(20. 08. 2023 16:59)

krapotkin: Naštěstí nesem hvězda, tak je to fuk, protože mám jiné starosti než oni.

(20. 08. 2023 07:07)

trintin: ...už nám nezahraje?? Za Gotta flašinet mluví, tak snad za Patejdla zahraje?

(19. 08. 2023 17:22)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy