I když přišla do pražského Veleslavína o víc než deset let později, rychle se spřátelily. Herečka, spisovatelka a výtvarnice Iva Hüttnerová (74) a Jana Šulcová se poznaly už na studiích herectví na divadelní fakultě. „Pamatuji si, že byla neuvěřitelně krásná. V té době na fakultě nebyla hezčí holka,“ řekla Iva.

Život to zařídil, že se z nich staly sousedky. Jejich děti se kamarádily a hrály si spolu. A Jana s Ivou souzněly i jako milovnice zvířat. „Jana byla neuvěřitelně vtipná holka. Skutečně s ní byla hrozná legrace. Měla takový chlapský humor,“ zavzpomínala Hüttnerová.

„Když jsem se šla v pátek večer projít se psem, čerstvě poté, co odešla, tak jsem na ni a její bonmoty myslela. Většina z nich je těžko publikovatelná, ale jeden z nich je zásadní, životní, kterého se držela: Když nejde o život, jde o ho*no,“ sdělila jadrně redakci Showtime.

Také ocenila, že Jana, ač byla výjimečný zjev a navíc ji kamera milovala, z toho nikdy „nezblbla“.

Revolucionářky

Veronika Žilková (60) Janu poznala zase z jiné stránky v roce 1989. Zažila s ní poprvé v životě drsné revoluční chvíle. „Během dramatických večerů vznikl v divadle ABC stávkový výbor. Pamatuji si, že tam byli Vašek Vydra, Jana Šulcová, Gustav Bubník a já, další si nevybavuji. Začaly se organizovat výjezdy známých herců, aby v továrnách přesvědčovali dělníky, ať jdou do generální stávky, která měla zásadně vystrašit Milouše Jakeše – generálního tajemníka ÚV KSČ. Jednou jsme se Šulcovou zazvonily v nějaké továrně v Mladé Boleslavi a řekly vrátnému: Tady jsou dvě herečky z Prahy a chceme mluvit s dělníky. Nechápu, jak se nám podařilo dostat tisíc dělníků do haly. Asi doufali, že dvě bloncky budou tančit a zpívat. A my jim roztřeseným hlasem řekly: Ať jdou komunisti do háje! Musíte se přidat k celorepublikové stávce! Vyšlo to, přidali se,“ líčí Veronika.

Jednu dobu byla pro Janu životně důležitou vrbou. Nad vodou ji držely doslova maratonské telefonáty. Trvaly třeba i deset hodin a mobily ještě nebyly. „Pořídila jsem si kvůli ní dlouhou šňůru, abych během hovoru mohla pobíhat po bytě, psát s dětmi úkoly nebo je koupat,“ prozradila Veronika ve 13. komnatě.

Exmanželky a přítelkyně

S hereckou kolegyní a třetí manželkou Oldřicha Víznera (76) Vendulou Křížovou (51) měla Jana Šulcová krásný vztah. Stýkaly se pravidelně a také spolu hrály v rodinném divadle.

Vídaly se i jejich děti. „V názoru na Oldu jsme se dost shodly,“ prozradila před pár lety s úsměvem Jana. Vendula se jí vždy snažila být oporou. Navíc i ona se s Oldou po dvaceti letech rozešla, když si našel mladou přítelkyni. Vízner se asi nikdy nezmění.

Video
Video se připravuje ...

Jana Šulcová: O smrti kamarádky se dozvěděla před kamerou! David Turek, Jan Brunclík

Fotogalerie
138 fotografií