Šulcová s Víznerem měli dvě dcery a sami pak zpětně říkali, že žili z ruky do huby. Když například přišlo 300 korun z Československého rozhlasu, jásali, jako by vyhráli ve Sportce. „Mám větší radost, než kdybys mi ukázala prsa!“ říkal prý Janě.

Dilema měl slavný pár kvůli obživě i po srpnu 1968. Oba by nejraději okupaci odsoudili, podepsali Chartu 77, jenže s tím se pojila pracovní stopka. „Rozhodovali jsme se, že jeden z nás podepíše a druhý bude živit rodinu. Hodinové debaty! Být sami, bylo by to jednoduché, ale měli jsme dvě děti! Taky jsem nemohla říct manželovi, že vydělávám víc, tak ať je za hrdinu on. Nakonec jsme se rozhodli, že ji nepodepíšeme,“ vysvětlovala Jana pragmatismus v uvažování.

Vila polykala peníze

Vila ve Vokovicích, kde rodina žila, si zahrála i ve filmu S tebou mě baví svět, tedy alespoň zvenku. Ovšem právě tento dům se manželům vlastně ani moc nevyplatil...

Zamilovaný Olda Vízner si do domu novomanželku Janu přivedl v roce 1967. Měli k dispozici jen jeden pokoj, dům nebyl dvougenerační, byl tam jeden záchod, jedna kuchyně. Bydleli tu i Oldovi rodiče a bratr s rodinou, kteří ovšem o rok později emigrovali.

Postupně, jak peníze dovolily, herci dům rekonstruovali. Vokovice byly tehdy skoro jako samostatná vesnice. Venkovský charakter bydlení se zde drží vlastně dosud. „Známe se navzájem. Pomáháme si. Je to opravdu fajn, žije se mi tu krásně. Na Vánoce se scházíme v parčíku a zpíváme koledy, všichni se znají,“ libovala si Šulcová.

Za komedii století 13 tisíc

Jak jsme již informovali, výdělky hvězd filmu S tebou mě baví svět nebyly nijak závratné. Na honoráře tehdy totiž byly striktní tabulky:

Jelikož Šulcová ani další herci z obsazení nepatřili ani mezi národní ani zasloužilé umělce, dostávali jen 600 Kčs za za den práce. A tak Jana zkasírovala za svůj nejslavnější film 13 800 Kčs. Ovšem nutno dodat, že ceny tehdy také vypadaly jinak....

 

Video
Video se připravuje ...

Jana Šulcová: O smrti kamarádky se dozvěděla před kamerou! David Turek, Jan Brunclík

Fotogalerie
34 fotografií