Tak moc miluje práci a své fanoušky, že je ochotna riskovat i zdraví. V tom nejteplejším dni v roce, kdy se ručička teploměru měla pohybovat mezi 36 až 38 stupni Celsia, se Petra Janů rozhodla zpívat a poskakovat na hřišti.

„Ta Rovná u Sokolova mě v těch tropech oddělá. Je to docela brzo, od šesti večer. Nevím, jak to dám, ale budu muset,“ řekla deníku Aha! Petra, jež celé léto tráví na chalupě na Třeboňsku - ve stavení s metrovými zdmi a vlastním rybníčkem, který zpěvačka pojmenovala po svém manželovi Michal. „V chalupě je dole chladno i v těch největších vedrech. To nevycházím, jen občas skočím do rybníka a je mi blaze,“ komentuje zpěvačka, jež dodává: „Když jsem byla mladá, ráda jsem se slunila a milovala jsem vedro. Teď je to pravý opak.“

Sebevražedné noci

Proto prý Petru mohl trefit šlak, když zjistila, že její koncert u Sokolova vyšel zrovna na ten nejteplejší den, kdy kvůli němu musela odjet na dvě noci do Prahy. „V mým pražským bytě, který má okna na jih a pere do nich sluníčko celý den, se vůbec nedá vydržet. Ty dvě noci pro mne budou sebevražedné. Myslím, že to nepřežiju,“ vzdychá Janů. Zpěvačka letos vůbec nevyhledává sluníčko a teplo. Dokonce poprvé za posledních deset let neodletěla a ani neodletí na řecký ostrov Lefkada, který si zamilovala.

Nechce civilizaci

„Loni jsem tam byla… a nějak se mi to zprotivilo. Už je to všude moc turistický - a to já moc nemusím. To jsem raději na chalupě obklopena rybníkem a lesy. A Praha? Do té, kdybych občas nemusela, tak mi vůbec nechybí. Civilizace už pro mě není,“ usmívá se zpěvačka, jež tento měsíc vystupuje ještě 27. července na zámku v Mělníce a den nato v zámecké zahradě na Kladně. „Doufám, že vedra už pominou,“ přeje si Janů.

Na samotě u lesa

Petra Janů si chalupu z 12. století pořídila v jižních Čechách před 36 lety se svým manželem Michalem Zelenkou (†63). „Dostali jsme tip na objekt s bohatou historií, daleko od civilizace, který obklopoval les a nádherná příroda. To místo nás hned zaujalo. Když jsme navíc před chalupou uviděli sedm set let starý javor, což je státní památka,“ vypráví Petra. Na místě chalupy původně stála kaple, která byla v roce 1775 odsvěcena. Řád ji prodal rodu Černínů, jenž ji přestavěl na hospodářství. Od té doby sloužil objekt k bydlení. Tam, kde býval oltář, je nyní ložnice. „Pokaždé, když na chalupu přijedu, ať už jsem v jakémkoliv rozpoložení, stačí mi dvě tři hodiny a jsem v naprosté pohodě. Tohle místo mi dodává pozitivní energii. Je to tady promodlené,“ usmívá se.

Video
Video se připravuje ...

Petra Janů slaví 70 let. Videohub

Fotogalerie
57 fotografií