Její nezapomenutelné role v komediích Slunce, seno…, Homolkovi a v mnoha dalších jí zajistily nesmrtelnost. A díky své bodré povaze měla doslova předurčeny komediální role - přestože dokázala oslnit i v těch vážných a dramatických. A takový byl i její život, bez přehánění plný zvratů a momentů štěstí i smutku. Déle než dva roky statečně a se svým věčným optimismem bojovala s rakovinou. Dokonce o tom sepsala i několik knih a během léčby stanula nejednou před kamerou. Zákeřná nemoc ji ale nakonec přemohla - Helena zemřela 4. ledna 2004 na selhání ledvin.

Ani po smrti ale nemohla mít klid. Když se začalo řešit milionové dědictví, ukázalo se, že Helena patrně nesepsala závěť. Jejími dědičkami se proto staly její vnučky Lucie a Kamila, s jejichž matkou Helena Růžičková přitom vůbec nevycházela v dobrém. Ani její jediný syn Jiří (†43) se před smrtí s ex-manželkou delší dobu nevídal. Jeho dcery přesto získaly chalupu ve Slatině, ojetou škodovku, ale hlavně tantiémy, které činí každý rok až stovky tisíc korun a honorář za Heleninu poslední knihu.

A to nebylo všechno. Když se pak procházela její pozůstalost, ukázalo se, že pod kuchyňskou podlahou měla schované všechny své šperky. I ty připadly vnučkám. Plány měla ale Růžičková úplně jiné. Chtěla si vzít svého letitého kamaráda a kabaretiéra Václava Glazara (†65), a to právě proto, aby její nejbližší rodina nedědila! K tomu ale nakonec nedošlo. Veselka se měla konat sedmého ledna. Herečka ji chtěla přeložit už na třetího, protože tušila, že další den už nebude mezi živými. Změna termínu se však nepodařila... a její temná předtucha se do puntíku naplnila.

Video
Video se připravuje ...

Nedožité narozeniny Heleny Růžičkové: K herectví od zubní asistentky Videohub

Glazar pak nedokázal přijít snaše slavné herečky na jméno. „Pošlapala celou památku, která po Heleně zůstala! Vyhazovala její věci, oblečení, fotografie… Nemusím někoho milovat, chovat k němu city - i to se stává! Ale když mi do klína spadne milionové dědictví - jako jejím dcerám - snažím se chovat aspoň slušně!“ soptil po smrti Růžičkové. Snacha měla dokonce dát pryč i Heleniny psy, špice Coru a kavkazského pasteveckého psa Fandyho odvezla k podnikateli na hlídání majetku. Původně přitom měli jít ke kamarádce a pečovatelce Jaroslavě Víchové.

A jako kdyby to nestačilo, popel Helenina manžela, jenž byl uložen v pomníčku na zahradě chalupy, nechala vyjmout a poslala ho k rozptylu na Vinohradský hřbitov. „Nechci tady z toho mít žádný hřbitov. Tam mrtví patří,“ prohlásila snacha tenkrát rázně. Stačilo přitom tak málo - aby herečka sepsala svou poslední vůli, kde by uvedla, jak přesně si přeje naložit se svým majetkem i se svými milovanými pejsky. Přestože tato dáma, nadaná údajně určitým paranormálními schopnostmi (například schopnostá věštit), tušila, že se blíží její konec, závěť kdoví proč neměla...

Fotogalerie
47 fotografií