Bratr-emigrant byl pro komunisty velkou záminkou, proč tehdejšímu rozhlasovému hlasateli a moderátorovi populární televizní soutěže Videostop znepříjemňovat život.

„Vůbec jsem se divil, že mě do toho rádia vzali a že se mě nechtěli zbavit! Možná to bylo tím, že se mi jako hlasateli docela dařilo. Ale zarazili mi alespoň kariérní postup,“ říká v rozhovoru pro páteční Blesk tv MAGAZÍN sympaťák, jehož aktuálně diváci vídají na Primě v seriálu Agrometal.

Vzpomíná v něm i na chvíle, kdy mu dva policisté nabízeli spolupráci výměnou za to, že mu umožní podívat se za bratrem na Západ. Řekli mu, že se to dá lehce zařídit, ale prý něco za něco...

A naléhali na něho: „Vy děláte v rádiu, tam máte spoustu známých, jste takovej srdečnej, se všema si povídáte. Sem tam někdo něco řekne. Jako ta kolegyně Konečná, co teď utekla přes Tunisko. Určitě o tom mluvila, ale my se to včas nedozvěděli. Ale kdyby tam byl někdo, kdo by nám to včas řekl, Konečná by nevycestovala...“ snášeli své fízlovské argumenty. 

„No dovedete si představit, co se v tuhle chvilku v člověku odehrává?!“ říká Rosák, který se nakonec z nepříjemné situace vymluvil. Přesto se ale na cestu za bratrem »drze« zeptal.

„Oba dva vyskočili, já myslel, že mě v tu chvilku seřežou! Řvali na mě: To si z nás děláte srandu?! Tak když nám tady něco odmítnete, tak váš brácha ať si políbí…!“ O šest let staršího Karla, který zemřel před dvěma lety, tak Honza kvůli režimu neviděl dlouhých 16 let... Honza má ještě o deset let staršího bratra Zdeňka (85).

Odposlouchávali je

Za problémy, jež mu způsobila Karlova emigrace, se ale Honza na bratra nikdy nezlobil. „Byl to opravdu miláček celý rodiny, hroznej dobrák a milej člověk, všichni ho měli rádi. Já jsem mu to přál a vůbec nikdy jsem mu to nevyčítal. Když jsme si občas telefonovali, tušil jsem, že nás odposlouchávají, tak jsem mu na konci hovoru vždycky řekl – Karle, vrať se, tak čau! Aby ti policajti na druhý straně věděli, že my o nich víme...“ směje se Rosák ještě dnes.

Velký rozhovor s Janem Rosákem už v pátek v Blesk tv MAGAZÍNU!

A dále čtěte:

Video
Video se připravuje ...

Jan Rosák (75) dva měsíce po operaci páteře: Manželka řekla, jak ho postavila na nohy! Markéta Reinischová, Elmer Carvalho

Fotogalerie
41 fotografií