Když Felix přijel do litoměřického muzea Křišťálový dotek, dozvěděl se, že jeho ruka nevyjela ani z pece!

Sklář Jan Huňát byl vytížený zhotovováním velkolepých lustrů pro arabské šejky. „Kdyby se mi to stalo poprvý, tak prosím. Zbytečně jsem tam ale jel už podruhé,“ křičel rozčilený Slováček a dodal: „Ať si tu moji ruku strčí do prd*le!“

Křišťálové ruce, na které má i mezinárodní patent, jsou jen sklářovo hobby. „Syn věděl, že ruka má být panu Slováčkovi k jeho 80. narozeninám slavnostně předaná v Obecním domě dodatečně až 20. června, tak s výrobou nespěchal,“ vysvětlil Aha! otec skláře a správce muzea Alexandr Huňát.

„Že je ruka hotová a pan Slováček se může dostavit, byl pouze šum mezi námi a jeho přáteli, kteří u nás ruku objednali,“ sdělil ještě Huňát s tím, že Slováčkova ruka sice už je z pece venku, nicméně je na ní ještě spousta práce.

„Ruka se nejdřív obtiskne do zvláštní hmoty, vytvoří se odlitek a s ním pracují skláři. Když ruka vyjede z pece, následuje spousta složitých úkonů, neboť na ní musí být jasně vidět i kapiláry,“ prozradil Huňát.

Křišťálovou ruku už mají například Václav Havel, Jiří Menzel, Madeleine Albrightová, Karel Gott, Zdeněk Svěrák či Jaromír Jágr

 

Video
Video se připravuje ...

Felix plánuje radovánky, ale bez Dády! Ona má svůj svět... Markéta Reinischová, Elmer Carvalho

Fotogalerie
65 fotografií