„Od té doby narozeniny neslavím. Ani nevnímám, že je mám,“ řekl Blesku Rychtář a zapaloval svíčku u dřevěného křížku s mramorovým srdcem, kde se před devíti lety přesně v 11:29 vyřítil ze zatáčky smrtící vlak City Elefant. V tu dobu pod kola tohoto spoje skočila Iveta a byla na místě mrtvá.

Jen pár chvil před rozhodnutím opustit tento svět napsala Bartošová dopis na rozloučenou. „Milí nejdražší, prosím, odpusťte mi, jenom vám přidávám starosti. Zbožňuju vás. Tohle už se nedá zvládnout. Miluju vás, hlavně Arťo – odpusť – tvoje navždy máma,“ stálo v něm.

„Já to pořád nechápu, proč to udělala. A pořád se ptám, proč zrovna v den mých narozenin?“ přemítal Rychtář a vydal se na říčanský hřbitov, kde Ivetě nechal zbudovat hrob. Tam dal do váz dva pugéty bílých růží.

„Volím většinou bílé, protože Iveta byla celá taková čistě bělostná,“ dodal na vysvětlenou s tím, že andělíčky od fanoušků, kterými má Iveta posetý hrob, na zimu pokaždé schovává.

S třetí kyticí, kterou měl v autě, se potom vydal Rychtář domů. V obývacím pokoji už na ni na zpěvaččině oltáříku s Ivetinou urnou čekala váza.

Vyhýbá se domu

Rychtář sice i po 9 letech dumá, proč jen si jeho žena vzala život tak drastickým způsobem, jedna věc ho ale trošičku uspokojuje. Tou je zjištění, že Iveta se vstříc smrti nevydala vybuzená prášky či alkoholem. „Při pitvě nebylo zjištěno požití alkoholu nebo nějakých léků. Na jednu stranu mě to strašně uspokojilo, na druhou těch mých Proč? ještě přibývá,“ komentuje Rychtář.

Před dům, kde s Ivetou v Uhříněvsi před tragédií žil, Josef Rychtář od chvíle, kdy se z něj vystěhoval, už nikdy nezavítal. „Nechodím tam, nechci se drásat vzpomínkami,“ vysvětlil. Vilu tehdy zdědil Ivetin syn Artur Štaidl(26), který v ní nezažil nic pěkného, a proto se jí za 7 300 000 korun zbavil. Nový majitel o stavení, včetně zahrady, vzorně pečuje.

Zahraje si ho Prachař

Na platformě Voyo.cz se co nevidět rozjede druhá řada minisérie Iveta, která sice popisuje život Bartošové po boku Ladislava Štaidla (†65), v jejím závěru by se však měla na scéně objevit také postava Josefa Rychtáře, který se nakonec stal jejím posledním mužem. V minisérii ho ztvární David Prachař. „A víte, že jsem rád? Podle mého názoru je David Prachař jediný z herců, co znám, kdo mne zvládne zahrát věrohodně,“ řekl Blesku Rychtář.

Pokud máte psychické potíže či jakékoliv trápení, obraťte se na odborníky například na Lince bezpečí 116 111 nebo v Centru krizové intervence 284 016 666. Služby jsou poskytovány nonstop.

 

Video
Video se připravuje ...

Tady naposledy zpívala Iveta Bartošová: Šimek ukázal, kde vznikalo Heja Heja! Thomas Kruchina, Jan Jedlička

Fotogalerie
132 fotografií