Vlastimil Brodský, kterému kamarádi přezdívali Bróďa, trpěl celý život depresemi, ačkoliv se to snažil maskovat suchým černým humorem. „Nejhorší je, že každý to chápe u Miloše Kopeckého (ten trpěl maniodepresivní psychózou, pozn. red.), a mně to nikdo nevěří,“ stěžoval si herec, jenž se proslavil mimo jiné například v seriálu Návštěvnici, v komediích Světáci Bílá paní či v muzikálech Noc na Karlštejně a Ať žijí duchové!. Nikdo nevěřil ani tomu, že by si skutečně mohl sáhnout na život. „Celý život mluvil o smrti, ale bál se hlavně umírání,“ tvrdila jeho blízká kamarádka Stella Zázvorková.

Podle ní se na Brodském zle podepsala návštěva liberecké nemocnice na konci března 2002, kde po mozkové příhodě a s těžkou cukrovkou tehdy ležel Miroslav Horníček (†84). Stella se za ním jela podívat a vzala Brodského s sebou, čehož pak hořce litovala. „Měla jsem dopředu vědět, že to neunese,“ kála se později. Pohled na slavného komika a kamaráda, jak leží bezmocně na přístrojích, totiž Bróďu doslova zlomil. Bál se představy, že by on někdy mohl skončit stejně...

Zázvorkové bylo divné, když jí 14. dubna 2002 nepřišel popřát k osmdesátinám ani do Divadla ABC, ani do restaurace U Rotta. Dokonce jí nebral ani telefon. Po pěti dnech jí Brodský poslal dopis. „Tak nějak se omlouval, že nebylo v jeho moci jít do velké společnosti. Abych se za to na něj nezlobila a abych ho pochopila,“ vysvětlovala Stella. „Bylo to zvláštní psaní,“ uvědomovala si. Vše pochopila až druhý den dopoledne, tedy 20. dubna 2002, když se dozvěděla, že Brodský se na své milované chalupě na Slunečné zastřelil – u Božích muk, pár kroků od domu.

Video
Video se připravuje ...

21 let od sebevraždy Brodského (†81): Co bylo jeho největší tajemství? Videohub

Po herci zbyly dvě děti, syn Marek (63) a dcera Tereza (54), a hercův milovaný jezevčík Hugo, v té době třináctiletý. Jeho čtyřnohý společník mu přirostl k srdci natolik, že herec dokonce prohlašoval, že by pro ně bylo nejlepší zemřít společně, aby se pejsek skonem svého páníčka netrápil. A stejně tak, aby se páníček netrápil smrtí svého psího kamaráda, kdyby náhodou umřel dříve než on. Proč Brodský svoje rozhodnutí nakonec změnil a do hereckého nebe se odebral sám, to se zřejmě už nikdy nedozvíme. Jisté je jenom to, že nechtěl, aby byl Hugo u toho, kdy spáchá sebevraždu. 

„Řekl nám, ať se mu o Huga dobře staráme, a odjel,“ vzpomínala tehdy na poslední hercovo přání paní Dagmar Švingerová, u níž svého roztomilého drsnosrstého jezevčíka Brodský čas od času nechával – třeba v případech, že jej čekal dlouhodobější pobyt v nemocnici nebo náročné natáčení. Tehdy v dubnu netušila, že u ní v Nuslích zůstane natrvalo. Svého páníčka ale ubohý pejsek nejspíš o mnoho let nepřežil. Jednak byl na herce silně citově fixovaný a také sám trpěl zdravotními problémy – měl vážné problémy se slinivkou. Přece jenom byl už v požehnaném psím věku...

Potýkáte se s problémy? Máte pocit, že se nic nedaří a už nemůžete dál? Nestyďte se požádat o pomoc.

Linka první psychické pomoci, nonstop a zdarma: 116 123

Linka bezpečí pro děti a mládež, nonstop a zdarma: 116 111

Fotogalerie
35 fotografií