Dětství Pavlíny Pořízkové nebylo vůbec jednoduché. Když jí byly pouhé tři roky, její disidentší rodiče emigrovali do Švédska kvůli vpádu vojsk Varšavské smlouvy. Ona pak vyrůstala s babičkou v komunistickém Československu v chudobě. 

Její rodiče se opakovaně snažili získat dceru zpátky, československý stát jim do toho ale házel vidle. Nakonec se po šesti letech tahanic přece jen malá Pavlína dostala za rodiči do Švédska. 

Musela krást, aby se uživila

Bohužel, idylka se ale nekonala. Krátce poté se její rodiče rozvedli a rodina se rozpadla. Jak sama uvádí, když jí bylo devět let, nechal ji jednou otec po celé dva týdny i s mladším bratrem zcela bez dozoru a bez pomoci. Nechal jim jen peníze, a to částku, která by se dnes rovnala něčemu málo přes 400 korun. Pavlína musela krást chléb a sýr, aby sebe a bratra vůbec uživila. 

První práce v 10 letech

První práci si našla už v deseti letech – prodávala noviny. Jen o pár let později pak prorazila jako modelka a konečně se nemusela strachovat o své živobytí. Přišly ale jiné potíže... 

Video
Video se připravuje ...

Kvůli koronaviru zrušeno natáčení ULICE! A nečekané gesto Ivany Gottové. Bára Horáková, Lukáš Červený

„Nikdo mě nikdy nenaučil, jak zacházet s penězi, nebo jak si například založit účet v bance. Dokud jsem neměla obchodního manažera, svoje peníze jsem schovávala v plyšácích,“ přiznala. V roce 1984, když jí bylo jen 19 let, přišel na scénu muzikant Ric Ocasek. Ten jí v roce 1988 poradil, aby přešla k jeho obchodnímu manažerovi, a ona souhlasila. 

Peníze předala manželovi

Ještě v tom samém roce vydělala 6 milionů dolarů (128 milionů korun, pozn. red.) díky kampani pro Esteé Lauder. Jednalo se tehdy o vůbec nejlukrativnější smlouvu mezi kosmetickou značkou a modelkou. Ocasek ale prý nikdy zásluhy Pořízkové nepřiznal. 

Když se o rok později vzali, bylo jí jen 24 a jemu 45. Neměli žádnou předmanželskou smlouvu a s manželstvím začala Paulina přijímat méně zakázek. „Když se na to dívám zpětně, bylo ode mě hloupé, že jsem správu našich financí svěřila manželovi a starala se jen o chod domácnosti,“ říká Pořízková, která měla s hudebníkem syny Jonathana (29) a Olivera (24). 

„Vzdát se zodpovědnosti za vlastní autonomii ve prospěch někoho jiného – příšerná chyba. Nebylo špatně, že jsem věřila svému manželovi. Chyba byla, že jsem mu předala kontrolu nad sebou,“ myslí si modelka. 

Přátelé jí kupovali potraviny

Než Rick zemřel, vyškrtl svou tehdy ještě manželku ze závěti, a odepřel jí tak přístup i k jejím vlastním výdělkům. „Nemám ani peníze na jídlo, všechno mi kupují kamarádi. A vyšiluju, že budu asi muset prodat dům,“ takové myšlenky jí tehdy probíhaly hlavou, ale zakázala si to zveřejňovat na instagramu. 

Nakonec z rozhodnutí newyorského soudu získala alespoň třetinu z Ocaskova majetku. „Byla to obrovská lekce a dobře jsem si ji zapamatovala. Už nikdy nikoho nenechám, aby měl nade mnou kontrolu,“ prohlašuje dnes. 

Video
Video se připravuje ...

Gottová chce pracovat v ochrance! A Leichtová o svém zneužití a výchově Bára Horáková, Lukáš Červený

Fotogalerie
36 fotografií