Zprávu o jeho náhlém úmrtí zveřejnila ve středu facebooková stránka nadačního fondu Bohemian Herritage Fund, jehož byl spoluzakladatelem. „Vážení mecenáši našeho nadačního fondu, včera ráno zemřel David Železný. Náš vzácný přítel, spoluzakladatel BHF a mecenáš umění,“ oznámili na facebookové stránce jeho kolegové.

Ochránce umění

David měl velmi blízký vztah k umění, sám byl dokonce galeristou a kurátorem na výstavách. V této funkci člověk nejen vyhledává umělecká díla, ovlivňuje ale také celkovou podobu dané výstavy. „Sdílel s námi myšlenku lásky k velkému umění a radost z něj a jeho podpory rozdával okolo sebe. Díky němu jsme mohli pro českou kulturu udělat mnoho a mnoho krásných projektů společně realizovat,“ zdůraznili kolegové. „David odešel, ale jeho odkaz tu bude s námi i nadále, hledejme v něm inspiraci i my. Čest jeho památce!“

Vážná nemoc

Davida měl údajně potkat stejný osud jako jeho matku, spisovatelku Martu Davouze (†73), která v roce 2018 zemřela na rakovinu. „Můj bratr podlehl vážné nemoci,“ potvrdil pro Expres.cz moderátor ČT Jakub Železný. Podle informací Blesku bojoval s nemocí delší dobu a již nějaký čas bylo zřejmé, že nemá naději nad hydrou vyhrát.

Mlátil manželku, švagr ji pomstil

Vězení Železný unikl, na jeho agresivitu ale později doplatila jeho žena Markéta, kterou Železný fyzicky týral. Tomu se pokusil učinit přítrž její bratr, který v roce 2003 Davida napadl baseballovou pálkou. Železný skončil na jednotce intenzivní péče se zlomenýma rukama, žebry a zle poraněnou lebkou. Následně přiznal, že svou ženu mlátil kvůli podezření z nevěry.

Soudili ho za znásilnění

V roce 1994 měl David Železný znásilnit devatenáctiletou dívku, za což byl po 13 odročeních nakonec v roce 2000 shledán vinným. Verdikt zněl: Pětiletý trest odnětí svobody! Ten ale o rok později Nejvyšší soud zrušil a Železný byl opět pro nedostatek důkazů osvobozen.

Video
Video se připravuje ...

David Železný o své zesnulé matce Martě Davouze (†73): Česko jí dluží za mnohé! Hana Hoschlová, Aleš Brunclík

Fotogalerie
44 fotografií