Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Životní příběh Evy Jurinové (†67): Proč ztroskotal plán na adopci? A pravda o jejím startu na Nově!

/
  • Jak žila Eva Jurinová?
    19. ledna 2021 ● 05:01

    Byla nejoblíbenější ženou Novy a její popularita nevyhasla ani poté, co tuto televizi v roce 1999 opustila. Přitom původně Eva Jurinová (†67) nástup na tuto stanici odmítla. Jaký byl životní příběh moderátorky, o jejíž smrti jsme se dozvěděli až tento čtvrtek? Dlouho čekala na životní lásku, neměla děti, dva roky dělala starostku a mluvit učila stovky novinářů, moderátorů, politiků, lékařů i byznysmenů.

    Nova začala vysílat 4. února 1994, u toho ale Eva Jurinová nebyla, přestože nástup do nově vznikající soukromé celoplošné televize ji lákal. Jenže… „Bariérou, kterou jsem neuměla velkoryse překonat, byl konkurz, do kterého jsem téměř ve čtyřiceti letech odmítla po mých zkušenostech z ČT jít. S Novou chtěly pracovat stovky lidí, známí i neznámí, a já seděla tiše v koutku,“ vzpomínala v roce 2012 v rozhovoru pro zena-in.cz.

  • 1.

    Nabídka

    Dva měsíce po začátku vysílání jí zazvonil na stole telefon. Volali z Novy. „Dostala jsem nabídku, abych vystřídala Stanislavu Wanatowiczovou. Asi dodnes nevysvětlím, že jsem ji z jejího místa nevyštípala,“ řekla v roce 2010 Českému rozhlasu na adresu ženy, která se Zbyňkem Merunkou moderovala historicky první Televizní noviny. Janu Rosákovi pak v rozhlase popsala: „Zeptali se mě: Paní Jurinová, nechtěla byste se stát moderátorkou TV Nova? A já na to: No, přijde na to. Pošleme pro vás auto, budeme jednat, zítra se připravte v 10 hodin. I přijelo pro mě, jednali jsme, okamžitě jsme se dohodli i na platu i na okamžiku, kdy nastoupím.“

    Eva Jurinová
    Autor: Hynek Glos

  • 2.

    Čekání

    Zprvu střídavě moderovala s Martinem Severou a Zbyňkem Merunkou, s nímž pak vytvořila stabilní dvojici. Stala se hvězdou, vyhrávala ankety popularity. Byla na vrcholu. Ale bez dětí. Opakovaně pak řekla, že se musela rozhodnout: Buď kariéra na Nově, nebo dítě. Jenže svět není černobílý a roli hrálo i to, že Eva dlouho čekala na toho pravého. „Já jsem si užívala a byla jsem rozhodnutá se nevdat, pokud to nebude Láska,“ svěřila se před osmi lety Blesku pro ženy.

    Eva Jurinová s manželem
    Autor: Alexandr Malachovský, Martin Hykl, Veronika Kuželková, archiv E. Jurinové, archiv

  • 3.

    Láska

    A pak, když jí bylo 37 let, to přišlo. „Poprvé jsem ho uviděla, když byl ve vzrušené debatě, vzteklý, oči měl vášnivé. Ocitla jsem se na prahu té místnosti, byla tam řada chlapů, i známých tváří, a přišly dvě vteřiny, které rozhodly úplně o všem. První jsem své úmysly dala najevo já. Vůbec jsem se neostýchala vyptat se ho na všechny ty praktické věci. Jestli je ženatý, zda má děti, jestli je sám a někoho hledá. Když jsem měla všechny potřebné informace a viděla jsem, že je to dobré, perspektivní, iniciativu jsem nechala na něm. Ten večer mi nabídl, zda nechci odvézt domů. Souhlasila jsem, byť jsem bydlela jen o dvě ulice dál. Pak jsme spolu strávili skoro celou noc, procházeli jsme se s mým psem, a já ráno věděla, že svůj dosavadní vztah ukončím. On udělal totéž se svou tehdejší přítelkyní,“ odhalila v Blesku pro ženy.

    Po třech měsících spolu začali bydlet a po šesti měsících, na den přesně od první schůzky, se v roce 1989 na Vyšehradě vzali. „Věřím, že osud vám přihraje do cesty, co je třeba. A když to nepřijde, má s vámi jiné plány. Jsem fatalista a všechno mi vyšlo náhodou,“ říkala. Děti jí ale nepřihrál. Jak tvrdila, nechali tomu volný průběh. A když pak přišla nabídka z Novy, bylo jí už čtyřicet. „Uvažovali jsme dokonce o adopci, ale jsem fatalistka a říkám si, že to tak mělo být,“ svěřila se v roce 2012 pro zena-in.cz. V Blesku pro ženy pak o rok později přiznala: „Já bych byla šíleně úzkostlivá matka věčně se strachující o dítě.“

    Eva Jurinová a Zbyněk Merunka
    Autor: Alexandr Malachovský, Martin Hykl, Veronika Kuželková, archiv E. Jurinové, archiv

  • 4.

    Popularita

    Působení na Nově jí přineslo obrovskou popularitu, o kterou ani tolik nestála. „Naučit se s tím žít by bylo snadné možná ve dvaceti, ale mně trvalo dva roky, než jsem se srovnala se ztrátou soukromí a s faktem, že bych neměla vycházet neupravená, že nemusím být všem sympatická a že někdy to může znamenat hotové peklo!“ přiznala v Blesku pro ženy. Jak ale žila do té doby?

    Eva Jurinová
    Autor: Václav Holič

  • 5.

    Start v dole

    Narodila se v Ostravě 3. prosince 1953 a jako malá chtěla být mj. tramvajačkou, pak se rozhodla pro novinařinu. Začínala v podnikovém časopise Výstavba ostravsko-karvinských dolů. „Byla to taková škola života i práce. Chodila jsem po provozech i po dolech, ráno vstávala v půl páté, protože v práci byly píchačky a nástup přesně v 6.45. Často se stalo, že jsem musela přespat v kanceláři. Tak jsem to tenkrát prožívala jako mladá hubená a zmalovaná slečna v minisukních. Do toho jsem studovala v Praze žurnalistiku. Na přednášky jsem létala letadlem – byl to nejrychlejší a skoro nejlevnější přesun. Letenka za 160 korun! No, nekupte ji!“ řekla v roce 2010 Blesku Zdraví.

    Když už ji ranní vstávání ničilo, přihlásila se v roce 1980 do konkurzu Československé televize, která hledala redaktorku pro Ostravský večerník. Uspěla, vše směřovalo k poklidnému regionálnímu životu. Ve 20 letech si za 17 tisíc koupila v severomoravské metropoli garsonku. Byla spokojená. Jenže pak přišel příkaz z Prahy: Redaktorka kulturní rubriky si vzala Holanďana, odchází za ním a ty musíš být do půl roku v Praze. „Nechtěla jsem měnit místo, ale musela jsem. Tenkrát to tak bylo. Zkrátka příkaz od šéfa,“ vzpomínala v pořadu Tandem. Vypracovala se až do hlavní zpravodajské relace, v níž jsme ji mohli vídat v letech 1989 – 1991. „Přes den jsem natáčela reportáže, večer přiběhla, dala si sprchu, sedla do studia a připravovala spojovací texty mezi reportážemi, které jsem pak četla.“ Unavovalo ji to, jela na doraz. A tak dala výpověď.

    Čtyři roky pak pracovala v deníku Noviny i rozhlase, než přišla nabídka z Novy. Eva Jurinová se záhy stala hvězdou této soukromé stanice, jenže pak přišel rok 1999, v němž eskaloval spor o Novu. Na jedné straně stál ředitel Vladimír Železný, na druhé společnost CME, která Novu zpočátku financovala. Duo Jurinová – Merunka vsadilo na špatnou kartu. I když proti tomuto termínu se Eva, jejíž hlas je spjat s hlášením na lince B pražského metra, ohrazovala.

    Eva Jurinová
    Autor: archiv Blesku

  • 6.

    Železný

    „Nesázela jsem na nikoho. Jenom na sebe. Věděla jsem však, že nechci dál pracovat někde v polních podmínkách, znovu od začátku. A hlavně jsem si kladla otázku, jestli chci dál pracovat s panem Železným,“ tvrdila MfD v roce 2002. O něm tehdy prohlásila: „Co se týká řečníků, je on a pak dlouho nic. On může říkat cokoli, ale umí to říci tak, že pokud o problému nic netušíte, věříte mu.“ Železný odstartoval novou Novu a Jurinová řešila, co dál. Prožívala nečekanou pracovní i soukromou krizi. Ještě jako moderátorka Televizních novin se s manželem přestěhovala z Vinohrad za Prahu, do Sadské, kde si pořídili dům. Chtěli být na čerstvém vzduchu, pěstovat stromy, keře i květiny na zahrádce. A také se postarat o rodiče Evy. „Bohužel tam nebydleli dlouho. Tatínek za tři neděle od přestěhování zemřel a maminka se pak po dvou letech vrátila zpátky do Ostravy. Tatínek jí hodně chyběl a potřebovala se vrátit do míst, kde s ním žila. Od té doby vím, že to, co si myslím, že je dobré pro mě, nemusí být tím nejlepším pro ty ostatní,“ vyznala se v roce 2012 deníku Aha!.

    Eva Jurinová
    Autor: Foto: P. Machan, D. Malík, J. Tůma

  • 7.

    Mluvčí

    Tátovo umírání, kterého byla svědkem, ji hodně zasáhlo. „Po smrti tatínka jsem všude viděla ty trubičky, na které byl napojený, i v obchodních domech, všude.“ Protože celý život zastávala motto »Čeho se bojíš, toho se rychle dotkni«, z mnoha, i dobře placených nabídek a možností se rozhodla zabojovat o pozici mluvčí nemocnice v Motole. Předpokládala, že zde stráví tři roky a poté o lékařích a pacientech (těmi nejslavnějšími v její éře byli Václav Havel a Waldemar Matuška) napíše knihu. Nakonec zde strávila deset let a na knihu nedošlo. Možná i proto, že její konec v Motole provázel spor s jejím ředitelem Miroslavem Ludvíkem, který podle jejích slov začal v okamžiku, kdy ho odmítla podpořit ve volbách a pak ještě moderovala mítink jiné strany… Ostatně, následně s politikou koketovala i ona.

    Eva Jurinová
    Autor: Profimedia.cz

  • 8.

    Kandidátka

    Za stranu Republika kandidovala v květnu 2014 do Evropského parlamentu i tuzemského Senátu. Tak trochu nečekaně ale uspěla na podzim 2014 v komunálních volbách a »musela« se stát starostkou. „Já jsem chtěla pouze do zastupitelstva. Abych měla informace z první ruky a mohla se podílet na správě města. Byla jsem na třetím místě kandidátky Změna pro Sadskou, ale voliči mi dali tolik hlasů, že jsem přeskákala i lídra. A měli jsme dohodu, že starostou bude ten, kdo získá nejvíce hlasů,“ říkala na začátku roku 2015, pár měsíců po volbách. A vůbec nebylo jasné, jestli je v nové pozici šťastná. „Byla jsem zvyklá být nezávislá. Solitér. Dělat, co vyhovuje mně. Všechna důležitá rozhodnutí teď musím předkládat radě a zastupitelstvu,“ pronesla třeba. V křesle starostky vydržela jen dva roky. Pak nedobrovolně rezignovala, kritizovaly ji vlastní hnutí i opozice. „Pro práci starosty je potřeba vysoké pracovní nasazení. Nepřekvapuje mě, že končí,“ řekla v roce 2016 Blesku bývalá starostka Cecílie Pajkrtová.

    Eva Jurinová
    Autor: Petr Novotný

  • 9.

    Odchod

    Tehdy Jurinová politiku opustila a naplno se věnovala tomu, co dokonale uměla a co i roky předtím učila na několika školách, v kurzech společnosti, kterou s manželem Václavem založila, i na soukromých hodinách – totiž, jak vystupovat před lidmi, jak mluvit, aby bylo rozumět jednotlivým slovům i celkovému obsahu. Zdokonalovala projev každého, kdo o to stál. „Eva Jurinová mi hodně pomohla, ještě jednou jí tímto děkuji. Její předchůdkyně na pozici odborné koučky mi nepomohla vůbec. Eva si ke mně našla cestu a byla lidská,“ děkoval jí v roce 2018 desetibojař Roman Šebrle, kterého angažovala televize Prima. Hned několikrát pak pomohla třeba Aleši Cibulkovi. Učila ho na škole, řekla mu o konkurzu do Snídaně s Novou, kterou nakonec s Hankou Šimkovou uváděl, a také i v jeho případě projevila neskutečnou lidskost. To když s ní dělal rozhovor a vůbec se mu nedařilo. Nejdříve až doma zjistil, že v roztržitosti nezapnul diktafon. Podruhé Cibulka pro změnu nezasunul spojovací konektor mikrofonu do diktafonu... Eva zůstala nad věcí, rozhovor se jim podařil až na třetí pokus a od té doby byli přátelé. V roce 2013 Blesku pro ženy řekla: „Jsem moc spokojená. Mám zázemí, dům, zahradu, přátele a žádné závažné zdravotní potíže. Mentálně mám někdy pocit, že mi je dvacet.“

    Eva Jurinová s manželem Václavem
    Autor: Robert Klejch, archiv

  • 10.

    Ještě tak dvacet let

    Na zdánlivě prostou otázku: O čem sníte? odpověděla: „Třeba o tom zvládnout poslední třetinu života jako Meda Mládková. Chápete, že jí je už 92 let? Nebo Kamila Moučková, které už bylo osmdesát. Chci žít jejich model. Když bůh dá, můžu tu být ještě dvacet let. A tak si říkám: Hele, Juri, dělej všechno pro to, abys byla nezávislá, v pohodě, soběstačná a třeba ještě krásná stará dáma - to se vyplatí na sobě ještě pár let pracovat.“ Bůh bohužel nedal. Eva Jurinová zemřela po dlouhé těžké nemoci, o níž nikdy veřejně nemluvila, v neděli 3. ledna.

    VIDEO: Zesnulá Eva Jurinová (†67): Kerndlovi předvídala slávu a s Merunkou chodila na pivo!

    Video
    Video se připravuje ...

    Zesnulá Eva Jurinová (†67): Kerndlovi předvídala slávu a s Merunkou chodila na pivo! Petr Macek, Jan Jedlička

    Fotogalerie
    45 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 1

y1xcvbnm: že jí nenecháte na pokoji, doteď jste o ní nepsali ani čárku a teď každý něco, ještě se neprobíralo děditství

(19. 01. 2021 11:03)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy