Po začátcích v Paříži se jako čerstvě zletilá odstěhovala do New Yorku. Brzy přišel kariérní průlom: „Zavolali mi: ‘Hádej co? Budeš na obálce Sports Illustrated!‘. To až večer předtím, vždycky to bylo veliké tajemství,“ zavzpomínala pro server Deadspin na své začátky v roce 1983.

„A myslím, že tu noc, nebo tu následující, můj dům do základů vyhořel, ztratila jsem vše, co jsem měla.“ Zachránila akorát kabát, pas, psa a kočku. „Ani si nepamatuji, že bych měla spodní prádlo.“

Coby první modelka ze střední Evropy byla na obálce plavkového speciálu Sports Illustrated, 13. února 1984. A přicházela pozvání do televizních talk show. „Šla jsem k Johnnymu Carsonovi a musela se tvářit jako ‘Juchů, jsem ta kočka ze Sports Illustrated‘. To bylo zajímavé balancování.“

Neštěstí ale překonala a rychle se stala vyhledávanou tváří (a tělem). „Z té modelky s nevyslovitelným jménem jsem se stala Paulinou Porizkovou. Má tvář dostala také jméno,“ popisuje.

O rok později byla na titulce téhož magazínu znovu, čímž se v té době mohla chlubit jen Christie Brinkleyová. Další prestižní počiny i ocenění brzy následovaly – a neustávají. Aktuálně krásná vdova s českou krví například zdobí obálku skandinávské edice časopisu Vogue.

Video
Video se připravuje ...

Pavlína Pořízková: Pro krásu musím tvrdě dřít Jan Búda

Fotogalerie
62 fotografií