Ať už jsou důvody jakékoliv, rozhodně je vždy chvályhodné, když se někomu podaří vymanit z područí závislosti a skoncovat ze zlozvykem, co nedělá dobře ani jeho zdraví, ani jeho peněžence. Evě Holubové, kterou si nešlo nezamilovat třeba ve filmech Pelíšky nebo Pupendo, se povedlo dát vale cigaretám již před šesti měsíci, tedy před dobrým půl rokem. „Nejde o vítězství mojí vůle, ale spíš rozumu,“ svěřila se na sociální síti upřímně.

Zapálená cigareta v ruce k ní přitom skoro už patřila, pózovala s ní i na fotografiích – a jak sama uvádí, v minulosti prý „kouřila vášnivě i z nudy, aby nebyla unavená nebo se lépe soustředila“.  Za to, že dokázala odložit cigarety, vděčí trochu paradoxně onemocnění virem covid-19. Respektive, „pocovidovému astmatu“, což je nemoc, která se u ní po překonané chorobě vyvinula.

Video
Video se připravuje ...

Rozzlobená Eva Holubová o válce na Ukrajině: Je to genocida a vraždění! David Turek

Vzhledem k tomu, že se už sama nepočítá mezi kuřáky, uvědomila si, že lidé holdující tabáku, kulantně řečeno, nevoní. „Kuřáci jsou najednou pro mne chodící popelníky. Nemám to nikomu za zlé, je to boj každého z nás, který já jsem mnohokrát prohrála. Nebudu mravokárcem, nemám na to právo. Ale gratuluju všem, kdo s tím sekli. Smekám před všemi, kdo už to ‚táhnou‘ léta.“

Její manžel, výtvarník Miroslav Zdeněk, s nímž má dnes již dospělá dvojčata Karolínu a Adama (oba 28), se rozhodl své paní vyjít vstříc a chodí nyní kouřit mimo dům. „A jen co mi povolí záda, začneme zase chodit na dlouhé, několikakilometrové procházky. Nejlépe po horách, po pobřeží moře a nebo lesem. Je to fakt úžasný, když cítíte, jak se vám ‚perou‘ plíce, když si uvědomíte, jak je osvěžený čerstvým vzduchem vás mozek,“ těší se herečka.

Fotogalerie
60 fotografií