Hanku sužovaly mnoho dní vysoké horečky, hodně zeslábla a se zápalem plic musela do nemocnice. Nejhorší ale bylo, že se jí kvůli obávané nemoci zhoršila paroxysmální noční hemoglobinurie, s níž bojovala celý život.

Stranila se

Štefan se o ženu strašně bál. Návštěvy nebyly povoleny, a tak mohl být s manželkou ve spojení jen pomocí mobilu. Hanka byla slaboučká a telefon mnohdy nebrala, víceméně ho měla vypnutý. Trpěla záchvaty kašle, nechutnalo jí jíst, ztrácela se před očima. Lékaři o ni museli hodně zabojovat. Výměny krve, které zpěvačka musela dodržovat celý život, byly mnohem četnější. Proces uzdravování šel kupředu velice pomalu.

Zhubla, byla bez energie, odmítala komunikovat s lidmi. Přitom předtím vždy ráda a ochotně psala esemesky, posílala smajlíky. Důsledky prodělaného koronaviru o sobě dávaly vědět i po roce. Skončil sice lockdown, Hanka si moc přála zase začít koncertovat, ale nebylo jí to dopřáno.

Tělo ji zradilo

„Moji milí, vzhledem k mému zhoršenému zdravotnímu stavu důsledkem loňského prodělání covidu musím respektovat doporučení lékařů a bohužel zrušit od 5. 8. do 30. 10. 2021 veškeré svoje koncerty. Je mi to strašně líto, Hanka,“ napsala tenkrát Zagorová na sociální síti.

Cítila přitom, že právě možnost zazpívat lidem, zase si stoupnout na jeviště, vidět rozzářené tváře by ji postavilo zpět na nohy. Lékaři ji ale od práce zrazovali. To, co chtěla duše, tělo nedokázalo vykonat.

S čím vším bojovala...

1966: Ve 3. ročníku konzervatoře prodělala tuberkulózu

1967: Lékaři jí našli paroxysmální noční hemoglobinurii, vzácnou nevyléčitelnou nemoc projevující se rozkladem krvinek.

Březen 2007: Na koncertě v Kroměříži zakopla o kabel na zemi a rozrazila si hlavu. Musela na šití, udělali jí 12 stehů.

Listopad 2013: Během koncertu ve slovenské Galantě spadla ve tmě ze schodů a zlomila si natřikrát rameno.

Září 2020: Se Štefanem prodělali covid-19.

Leden 2021: Postcovidový syndrom. Covid jí vážně rozhodil krvinky, měla potíže s dechem, musela rušit koncerty.

Září 2021: Upadla doma do bezvědomí. Sanitka ji převezla na dvoutýdenní hospitalizaci. Z osudného dne si nic nepamatovala.

Únor 2022: Kvůli velkým bolestem zad začala nosit korzet. Mohly za to tři nalomené obratle.

Květen 2022: Zpěvačka přiznala, že trpí osteoporózou neboli řídnutím kostí. Krátce nato upadla podruhé do bezvědomí a opět skončila v nemocnici.

Červenec 2022: Zdravotní stav se zlepšil, dokonce začala plánovat novou desku, těšila se na koncerty...

Srpen 2022: Zlepšení netrvalo dlouho a zesláblá zpěvačka se opět ocitla v péči lékařů. Bohužel už jí nedokázali pomoci.

Video
Video se připravuje ...

Ukázka z dokumentu Nedělej Zagorku! TV Nova

Fotogalerie
57 fotografií