I na krátkých letech svačinka a hodně místa. Takové pohodlí preferuje spisovatelka Halina Pawlowská. Přestože byla zvyklá létat obyčejnou „economy“ třídou, kde se ale cítila hrozně nepohodlně a stísněně, díky herečce Zlatě Adamovské (63) své rozhodnutí přehodnotila. „Řekla mi, že s Petrem Štěpánkem cestují zásadně v byznys. Namítla jsem, že to stojí hrozně peněz. 'A pro koho šetříš?' zeptala se Zlata. 'Pro svoje děti, aby si pak létaly v byznys?' Tak jsem ji poslechla a už to dělám jako ona,“ líčila pro iDnes. „Ovšem rozdíl oproti turistické třídě je vlastně jenom v tom, že vám dají jídlo a že vedle vás nikdo nesedí. Na trojsedadle zůstává prostřední místo volné.“

Přesto však Pawlowskou potkávají během letu i nepříjemné chvíle, kdy jí nebylo moc do smíchu... „Zažila jsem hrozně útrap, kolikrát jsem si už říkala, proč někam jezdit, když mám v pražském domě hezkou terasu a taky můžu jezdit na chalupu, kde je pěkně. Jenže potom se ve mně začne vzmáhat cestovatelský neklid,“ krčila rameny dáma, podle jejíchž scénářů byly natočeny úspěšné komedie Vrať se do hrobu!, Díky za každé nové ráno či Zoufalé ženy dělají zoufalé věci. Naposledy se jí stalo, že jí v Paříži na poslední chvíli zrušili letadlo, kterým se společně se svým partnerem měla vracet do Prahy.

Video
Video se připravuje ...

Halina Pawlowská upřímně o druhé svatbě: Žádosti o ruku odmítá! Proč? Markéta Reinischová, Elmer Carvalho

„Prý mi to bylo včas sděleno mailem. Ale mail mi nepřišel ani včas, ani pozdě, mimochodem nepřišel mi dodnes,“ zlobila se Pawlowská. „Hrozně jsem se rozčílila, v takových situacích se mi vždycky zvedne adrenalin. Naštěstí jsem našla na mobilu pražské číslo na prodejce letenek, kde mě odkázali na nějakou první pomoc na Letišti Václava Havla. Tam jsem jim spílala a oni mi posléze dovolili zabookovat si nové letenky. Člověk, který by se snadno vzdal nebo si to číslo neuměl vygooglovat, by nikam neodletěl a asi zůstal na letišti nadosmrti,“ domnívá se spisovatelka.

Od dalšího cestování ji to však neodradilo. Aktuálně by se měla nacházet v Polsku. Osmého července vystoupila ve Varšavě na slavnostním dni, který uspořádalo naše velvyslanectví k zahájení českého předsednictví v Radě Evropské unie. „Napadlo mě, že když už budu ve Varšavě, mohla bych si zajet k moři na polské pobřeží, kde jsem nikdy nebyla. Proto jsem si zajistila ubytování v Grandhotelu Sopoty. To bude zřejmě slušný podnik. Má bezvadnou reklamu – přečetla jsem si, že tam přenocovaly tak významné osobnosti jako Stalin, Hitler a Helenka Vondráčková,“ smála se Pawlowská.

Fotogalerie
56 fotografií