Seznámili se ještě před vznikem snímku Kdo chce zabít Jessii? (1966). Tehdy ještě ani ne 15letá Johana tolik okouzlila o čtrnáct let staršího kreslíře Káju Saudka, že ji »v barvách« viděl i v roli Jessie i jako hrdinku komiksu Muriel a andělé. Produkce se však mezitím dohodla se sexbombou 60. let Olgou Schoberovou (79)...

Výtvarník ale i tak ze své milované Johany i komiksovou Muriel udělal. „Olga ji měla hrát, kdyby došlo na film, proto byla tváří prvního dílu Muriel a andělé. Ale na obálce druhého – Muriel a oranžová smrt - už jsem já!“ prozradila Johana Blesku. „Nežárlily jsme na sebe, dodnes dobře vycházíme a vídáme se, i když ona se jinak straní veřejnosti,“ ubezpečila nás s úsměvem na zahájení vernisáže Kájova geniálního komiksového díla.

Osudová Muriel

Právě komiks Muriel a andělé je stejně fascinující jako osudový. Na konci 60. let jej chtěl Saudek vydat, ale doba mu nepřála a výtvarník čelil mnoha omezením. „Všechny kresby, 130 kolorovaných obrazů s precizní perokresbou, nechal v tiskárně a rok potom se k vydání vrátil. Jenže komiks nebyl, někdo ho vzal,“ popisuje Saudková.

Po desítkách let a mnoha peripetiích se ale do rukou rodiny vrátil. „Dcera Berenika ho s velkou zodpovědností a péčí připravila, aby si ho lidé mohli prohlédnout i přečíst,“ uvedla Johana na výstavě ukazující originály listů včetně poznámek autora. Ví prý dokonce, jakými by slovy by ji otevřel sám Kája, kdyby ještě žil. „Přátelé, nikdy bych nevěřil, že ještě někdy tyhle obrázky uvidíme. A stalo se...“ dovolila si svého muže parafrázovat jeho životní múza. 

Detektivní práce a vítězství rodiny

Originální kresby příběhu odvážné Muriel a jejích věrných i nepřátel podle scénáře Miloše Macourka (†75) tvořil Saudek denně celý rok. „Když se ztratily, byl zoufalý. Léta se marně snažil zjistit, kdo je ukradl,“ řekla Johana. Desítky let byl komiks v držení zaměstnance tiskárny Jiřího Helmicha. Tvrdil, že jej přijal jako zástavu za půjčené peníze, což ovšem Saudek vždy popíral. Po Helmichově smrti jeho příbuzní prodali komiks v roce 2013 Galerii Moderna, od které pak dílo odkoupil sběratel Tomáš Šmídek.

Opět se kresby objevily po mnoha letech, v době, kdy už byl autor po nehodě v kómatu. „Čekala nás doslova detektivní práce, trestní oznámení i soudní tahanice. Někdo tvrdil, že dílo zdědil, Kája se bránit nemohl,“ popsala Saudková. V roce 2014, kdy hrozilo, že Šmídek dílo po kusech rozprodá v dražbě, což by znamenalo jeho definitivní zničení, jej zabavila do své úschovy policie. „Neumíte si představit, co pro nás znamená, že jsme ho nakonec získali zpět. Že ho lidé mohou vidět. Kája by byl nadšený,“ dodala Saudková.

Výstava v trezoru dvě patra pod zemí

Kdo chce Sahdkovy kresby vidět, musí se vypravit do trezorové místnosti v druhém podzemním podlaží pražského Tančícího domu! „To proto, že anilínové barvy, které Kája používal, nemají rády světlo,“ prozradil Saša Hemala (69), který otevření výstavy moderoval.

Co, kde, kdy, za kolik

K. Saudek: Muriel a andělé a další poklady

Kde: Galerie Tančící dům

Kdy: denně 9:00 až 19:00 hod. až do 31. března 2023

Za kolik: Dospělí 190 Kč, studenti a senioři 110 Kč, držitelé ZTP 1 Kč.

Video: Johana Saudková

Video
Video se připravuje ...

Johana Saudková Blesk TV

Fotogalerie
16 fotografií