Potkali se na DAMU. „Byl režisérem absolventského představení Žebrácká opera, kde hrál Jirka Lábus Mackieho, já Polly a Eva Trejtnarová-Hudečková Lucy,“ svěřila se herečka se svým smutkem na sociální síti. „Pro mne to bylo nezapomenutelné, premiéru jsem hrála se sádrou na noze,“ zavzpomínala Kateřina.

Zraněná a těhotná

A přidává ještě důvěrnější informaci... „Nevěděla jsem, že jsem těhotná, a poprvé mě viděl táta,“ prozradila herečka, že v hledišti usedl její otec, herec a obávaný i uznávaný divadelní režisér Miroslav Macháček (†69). „Derniéru jsem hrála a už jsem měla Péťu,“ dodala Macháčková. Syna Petra (50) měla s hercem Petrem Svojtkou (†35). Vyrostl z něho režisér po dědečkovi a nese jméno po tátovi, který zahynul tragicky pod vlivem alkoholu pod tramvají.

Smutní Obermaierová i Ulice

Smutek panuje také v seriálu Ulice, který Otakar Kosek mimo jiné režíroval. „V poslední době pouze samé neveselé zprávy. Stáří je jen pro statečný. S přibývajícím věkem přicházejí nemoci a taky ztrácíte blízké,“ povzdechla si představitelka drbny Vilmy Nyklové Jaroslava Obermaierová (75). Před pár týdny se herci loučili s dalším duchovním otcem oblíbené ságy, režisérem Dušanem Kleinem (†82).

Ocenili ho i v Berlíně

Kosek natočil více než 100 televizních inscenací a filmů. Kromě Ulice stál také u zrodu seriálu Bez ženské a bez tabáku (1980). Jeho film Lukáš (1982) o citovém dospívání malého chlapce získal čestné uznání UNICEF a Zlatou medaili na festivalu filmů pro děti a mládež v tehdejším Západním Berlíně. Po sametové revoluci se stal ředitelem programu ČT Ostrava, v roce 1995 se vrátil do Prahy.

VIDEO: Febiofestem oceněný Jiří Lábus: Negativní role se hrají lépe, než ty kladné

Video
Video se připravuje ...

Febiofestem oceněný Jiří Lábus: Negativní role se hrají lépe, než ty kladné David Turek

Fotogalerie
13 fotografií