Geniální bavič a režisér Jiří Císler odešel před 20 lety. Sám moc dobře věděl, že nad ním Alzheimerova choroba zvítězí. Připravoval na to jak sebe, tak i ženu Magdalenu a dvě dcery z prvního manželství - dvojčata Zuzanu a Johanu (67). Parte, které pak Císlerova manželka rozeslala hercovým přátelům a kolegům, bylo vskutku povedeným, dokonce i vtipným dílem.

„Tak prej jsem umřel! Já, milovník života a radosti, kterej vás režíroval, hrál s váma i vám, já - lidma zbožňovanej i nenáviděnej, obdivovanej i zapomenutej, ale vždycky svůj,“ psal sám o sobě Císler, který umíral dlouho a sám. Kamarádi na něj už dávno zapomněli a jedinou oporou mu byla jeho paní. „Těžko tomu věřit, že je čas na poslední Sešlost,“ neopomněl komik v poslední větě připomenout svůj milovaný televizní pořad.

„Jirkovo parte jsem doma v šuplíku našla náhodou. Nikdy jsem mu do jeho věcí nelezla. Když jsme ale museli kvůli té jeho nemoci, kdy se stal naprosto nemohoucím, neustále přestavovat nábytek, našla jsem ho,“ svěřila se tehdy Magdalena Císlerová, která parte zase okamžitě pečlivě schovala.

Kdy ho Jiří Císler napsal, neví ani ona sama. „Myslím, že to ale určitě bylo až po pohřbu Luďka Nekudy v roce 1988. Od jeho smrti mi Jirka začal chřadnout. Vzalo ho to a zřejmě začal přemýšlet víc o sobě a o smrti,“ posteskla si Magdalena, která mu stála věrně po boku až do úplného konce. V jejím náručí také skonal…

„Co spláchne déšť, to vrátí proud, i vítr ví, kdy spočinout. Dobrý, ne?“ napsal si Císler do pravého rohu na parte zřejmě v předtuše, že jeho konec se neodvratně blíží. „Magdaleno a Zuzano, dopište data a sezvěte to,“ vyzývá v textu parte svoje nejbližší herec, co se popsal jako „špatnej, ale milující manžel a táta“.

Jediné, co si Magdalena Císlerová nedokázala vysvětlit, bylo to, proč na parte není jmenována hercova druhá dcera Johana. „Tomu opravdu nerozumím. Jirka byl ale velký chaotik. S oběma dcerami se vídal pravidelně. Možná je to tím, že Zuzana s námi v jednu dobu trávila víc času...“ dumala paní Magdalena nad touto záhadou. Možná ale tehdy už na herce působila jeho nemoc...

V době, kdy se Jiří Císler loučil doma se životem, s ním byla manželka sama. „Ano. Byli jsme na to jen sami dva. A můžu vám říct, že Jirka odešel se vším smířený,“ říkala stejně tak smířená Magdalena Císlerová, kterou manželova smrt nepřekvapila. „Nebavili jsme se o tom, ale oba jsme věděli své. Jirka byl to nejlepší, co mě v životě mohlo potkat. Život s ním rozhodně nebyla nuda. A pro jeho nesporné přednosti mu člověk musel vždycky odpustit,“ vzpomínala vdova.

Císler skonal 17. dubna 2004, poslední rozloučení s touto legendou českého filmu, jenž zářil spíše v menších, ale zato výrazných rolích (ať už to byly komedie Jak svět přichází o básníkyAnděl s ďáblem v těle, seriály Inženýrská odysea či Zlá krev, anebo celá řada oblíbených pohádek), proběhlo v pátek 23. dubna ve velké obřadní síni strašnického krematoria. Pohřbu se zúčastnila celá řada jeho kolegů z umělecké branže. 

Fotogalerie
31 fotografií