Nebyly to jenom rodinné predispozice, ale i soukromá trápení, která dostala Jiřího Růžičku na neskutečné tři metráky živé váhy. Přestože jako dítě trpěl „podváhou“ a „podvýživou“ a jeho babička prý celé noci proplakala, že zemře hlady, záhy se měl k světu. Stejně jako jeho maminka, známá herečka Helena Růžičková (†67), i on se proslavil rolemi zavalitých, povětšinou dobráckých postav.

Před kamerou se pohyboval už od jedenácti let, a když mu bylo 17 let, ztvárnil malou, ale výraznou roli nemotorného kuchtíka ve Třech oříškách pro Popelku. Už v té době prý vážil skoro 100 kilo. Ze své tloušťky, která se pohybovala až na hranici tří set kilogramů, si Růžička dělal legraci. Nakolik však smíchem zakrýval smutek, je otázkou. „Byli jsme s Jirkou takoví plnoštíhlí, tedy více plno než štíhlí,“ vyprávěla o synovi Helena po jeho smrti.

Dramaticky se Jirkova tloušťka zhoršila po odchodu od třetí manželky, která se mu starala o životosprávu. Po odchodu od ní se jeho stravovací návyky zhoršily, za noc dokázal vypít i 15 litrů koly, v níž je skutečně spousta cukru – a to je se na jeho zdraví notně podepsalo. Od roku 1996 byl často hospitalizovaný, prodělal řadu mrtvic, infarktů a kolapsů, praskl mu vřed na dvanácterníku… A co více, v nemocnici v Plzni se ho snažila zavraždit zdravotní sestra.

Po jedné ze svých mrtvic nemohl kvůli tracheotomii mluvit, takže svým bližním mohl jenom psát. Šokovaní příbuzní se tak dozvěděli, že mu v noci chodila jedna zdravotní sestra cpát buničinu do hadiček, které do jeho těla přiváděly kyslík a potřebné léky. Údajně proto, že Helena v té době kandidovala za KSČM do Senátu. Růžičková jej proto nechala převézt do jiného špitálu... 

Video
Video se připravuje ...

ČESKEJ BIJÁK –Jiří Růžička Videohub

Jiří ale nakonec následkům mozkové mrtvice podlehl. Jeho maminka ho pak na věčnost následovala o pouhých 5 let později... Předčasný odchod syna, jevištního parťáka a zároveň i nejlepšího kamaráda, pro ni byl obrovskou ránou, se kterou se nedokázala vypořádat. Údajně i proto se u ní také ze stresu rozjela rakovina, která se jí stala osudnou jenom pár let poté, co se navždy rozloučila s milovaným synkem.

Fotogalerie
37 fotografií