Radko byl odborníkem na Jaroslava Haška (†39). Autorovi světoznámého Švejka se věnoval celý život. „I po sedmdesáti letech studia jeho díla a života jsem vlastně na počátku,“ řekl před dvěma roky skromně v jednom z rozhovorů.

Navzdory pokročilému věku Pytlík dbal na kvalitu života. „Udržuje si řád. Dopoledne pracuje, ve dvanáct jde na pivo, pak se vrátí domů na oběd, následuje šlofíček,“ prozradila na tchána jeho snacha, herečka Tatiana Dyková, za svobodna Vilhelmová (43), Reportér Magazínu.

Přes velký věkový odstup mezi Vojtou a tátou si otec se synem rozuměli. „Vojtova činnost mě fascinuje. Je málo jeho koncertů, které jsem nenavštívil,“ přiznal na počátku synovy slibně se rozvíjející kariéry spisovatel.

A Vojta Dyk? „Prostě mám tátu, který se mnou hrál fotbal na Letné a může mi vyprávět, jaké to bylo, když se za války ozvala siréna a všichni museli do sklepů,“ řekl před pár lety věrný fanoušek pražské Sparty.

V posledních měsících roky spisovatele přece jen dohnaly. „Manžel byl nemocný. Ale naštěstí byl jeho odchod krátký a netrpěl. Všichni jsme byli v posledních chvílích u něho,“ vysvětila vdova Věra Dyková.

Právě její příjmení Vojtěch postupem let proslavil. Maminka se bála, že by si z něj děti ve škole dělaly legraci, proto mu dala své příjmení za svobodna. Podobnost s rozháraným básníkem Viktorem Dykem (†54), který se v roce 1931 utopil na Jadranu, není čistě náhodná. Dědeček Věry Alois Dyk byl básníkův bratranec. 

Maminka Vojty byla Pytlíkovou druhou manželkou, s první manželkou měl dceru Kristinu. Rodina zesnulého Radko Pytlíka je rozvětvená. Snacha byla herečka Tatiana Vilhelmová. Bratrancem Vojty je zpěvák Viktor Dyk (52), který byl 8 let manželem herečky Ivany Jirešové (44). 

Radko Pytlík je autorem zhruba 40 publikací. Asi neznámější jsou Toulavé house věnované právě Haškovi. Autorovi Švejka věnoval také obsáhlou knihu Život Jaroslava Haška, v níž zachytil jeho život prakticky týden po týdnu.

VIDEO: Vojta Dyk si 2 roky po svatbě s Táňou postěžoval: Doma mě nikdo neposlouchá! 

Video
Video se připravuje ...

Vojta Dyk si 2 roky po svatbě s Táňou postěžoval: Doma mě nikdo neposlouchá! Markéta Reinischová

Fotogalerie
40 fotografií