V den tragického výročí zveřejnila na sociálních sítích dojemnou vzpomínku. „Co je to 15 let? Na jednu stranu je to dlouho, na druhou mžik,“ říká vdova. Mezitím se stihla dvakrát vdát a ve svých 48 letech porodit syna Pepíčka (16 měsíců), kterého má se svým současným mužem Josefem Pizingerem (34). Jejímu staršímu synovi Jakubovi bude v květnu sedmnáct. Když se jeho otec Karel zastřelil, byly mu necelé dva roky...

Všechno je jinak!

„Dnes je to 15 let, co už spolu nemůžeme mluvit, smát se nebo jen tak zavřít oči a snít. Bylo řečeno mnohé za těch 15 let. Skutečností však zůstává, žes zmizel bez rozloučení, beze slova promiň,“ vzkazuje prezidentka Kapky naděje tragicky zesnulému manželovi. „Dnes mám úplně jiný život a že za těch 15 let bylo turbulencí. Jsem šťastná už. A mám tady Jakuba. No každopádně Karlovi byl humor vlastní a nevím, jak by tohle všechno okomentoval. Snad tady platí jedno židovské přísloví: Všechno je jinak!“ napsala ještě včera Vendula na sociální síť.

Mnohé předpověděl...

A kdyby to šlo, na co by se Karla chtěla zeptat? „To je složitá otázka. Já bych se ho ale asi na nic neptala. Tak to cítím. Já bych mu spíš chtěla říct to, co se za těch patnáct let všechno událo. Protože byly věci, které Karel předpověděl, co se týče lidských vztahů, ale i šoubyznysu,“ přemítá vdova po hitmakerovi. „Někdy pátrám v paměti a potřebovala bych ten jeho doplňující moment. A myslím, že bychom se nad něčím rozčílili a nad něčím taky dost zasmáli!“ uzavírá Vendula svou zpověď.

Jak to bylo v osudný den?

Když před 15 lety Vendula s malým Kubou odjížděla na víkend na Šumavu, kde skládala zkoušky z marketingu, Karel s nimi jet odmítl. Prý si alespoň může doma v klidu přemýšlet. Nic nenasvědčovalo tomu, že ho v neděli najde doma s prostřelenou hlavou. V sobotu 27. ledna 2007 byla ale obloha šedivá a venku inverze. Na Karla přišly takové deprese, že volal SOS svému kamarádovi docentu Janu Malému, tehdejšímu řediteli IKEM. Telefon ale zvedla manželka s tím, že docent leží po operaci v nemocnici. Svoboda poděkoval a dál se utápěl v samotě a depresích. A druhý den šlo už do tuhého.

V neděli dopoledne poklábosil na zahradě se zahradníkem a vydal se do samoobsluhy, kde si koupil šunku, rohlíky a noviny. „Slušně nás pozdravil a byl v naprosté pohodě,“ vzpomíná prodavačka. Cestou zpátky potkal majitele místní pizzerie a domluvil se s ním, že večer, až Vendula přijede, zajdou na kafe. To bylo přesně v tu dobu, když Vendula složila zkoušky na výbornou. Volala mu to a Karel byl na ni hrdý. Kolem třetí hodiny odpoledne mu už cestou domů volá znovu. Domlouvají se, že Vendula nakoupí teplou večeři v číně. Tu koupila, ale Karla, když s Jakubem v náručí otevřela vrata, už na zahradě našla v tratolišti krve...

Sebevražedná zbraň

Revolver kultovní americké značky Smith & Wesson, model 36-7 a ráže 38 Special, kterým se skladatel zastřelil, byl součástí dědictví, které získal společně s dalšími dvěma Svobodovými zbraněmi jeho nejstarší syn Petr.

Video: Matěj Ruppert: Karel Svoboda mi dal dárek za statisíce!

Video
Video se připravuje ...

Matěj Ruppert: Karel Svoboda mi dal dárek za statisíce! Veronika Kuželková, Lukáš Červený

Fotogalerie
53 fotografií