Studenti Dušana Kleina nemohli udělat lepší věc, než aby mu to na jeho poslední cestě vrátili. Režisér Jiří Strach na pohřbu ve strašnickém krematoriu pronesl smuteční řeč a Ondřej Kepka se postaral o výrobu záznamu, kde mluvili herci, kteří se osobně nemohli zúčastnit rozloučení.

„Dnes se pomodlím Kadiš. A zapálím dýmku… K Hospodinu odešel filmovat můj pan profesor Dušan Klein, nejlaskavější člověk, jakého jsem kdy v životě potkal. Na FAMU nás učil řemeslu, pracovitosti, moudrosti, lidskosti… Jestli něco možná umím, pak největším dílem díky němu. »Umění režie je umění vybrat si dobré lidi.«“ napsal na sociální Strach, když se dozvěděl, že zemřel Dušan Klein.

Zatímco Klein Stracha obsazoval do svých filmů, on mu to nestačil oplatit. „Měl jsem ho nesmírně rád, a to nejen proto, že jsem byl jeho student na FAMU, ale také proto, že jsem měl rád jeho tvorbu.

VIDEO: Pohřeb Dušana Kleina (†82), tvůrce filmových Básníků: Kříž a spol. mluvili ze záznamu.

Video
Video se připravuje ...

Pohřeb Dušana Kleina (†82), tvůrce filmových Básníků: Kříž a spol. mluvili ze záznamu. Blesk TV

Sám mě i mnohokrát obsazoval do takových rolí, které nikdo nechtěl, do takových blbců, jako jsou právníci nebo policajti,“ řekl ve své smuteční řeči režisér oblíbené pohádky Anděl Páně.

A tak po pohřbu společně s dalšími spolužáky z FAMU vyrazili na panáka. „Byvší studenti prof. Dušana Kleina vzali po funusu hvězdu na panáka. Zapili jsme Vás řádně, pane režisére, děkujeme za vše. Odpočívejte u Hospodina a držte nám tam místo. Dříve nebo později přijdeme také,“ okomentoval společnou fotku Strach. Tou hvězdou myslel Miroslava Donutila, který je rovněž na fotce.

Fotogalerie
76 fotografií