Nebýt režiséra Dušana Kleina, který herce Davida Matáska v roce 1982 obsadil v komedii Jak svět přichází o básníky do role středoškoláka Kendyho, jenž má filmařské ambice a rád skládá hudbu, možná by se ze známého hereckého matadora nestala taková hvězda, jakou je nyní. Do kůže Kendyho se pak Matásek vrátil i v dalších pěti filmech – a z maturanta, co společně se svým kamarádem Štěpánem vymyslí a zrealizuje celý muzikál, se stal postupně vysokoškolákem, reklamním agentem a nakonec i oním vysněným režisérem.

Oceňovaný umělec Dušan Klein byl v době, kdy natáčel komedii Jak básníci čekají na zázrak, ještě pln elánu, a tak se dokonce nebál hovořit ani o tom, že by dal klidně vzniknout ještě sedmému dílu. „Dušan Klein byl při natáčení posledních Básníků v neuvěřitelně formě, stále duševně mladý,“ pěl ódy na muže, díky němuž se mu podařilo prosadit u filmu. Pokračování Básníků by se prý rozhodně nebránil – ovšem pouze pod podmínkou, že by byl pod nimi opět podepsaný Klein.

VIDEO: Upoutávka na film Jak básníkům chutná život

„Neumím si představit, že bychom to točili s někým jiným. Do toho bych ani nešel, to je blbost. Ztratilo by to poetiku,“ nechal se Matásek slyšet pro deník Aha. Když pak v červnu 2019 gratuloval Kleinovi ke kulatým narozeninám, už bohužel věděl o jeho špatném zdravotním stavu. Už tehdy nemohl režisér, jenž dal vzniknout i hořké komedii Dobří holubi se vracejí či Vážení přátelé, ano, ani mluvit… „Myslím, že už jsme ale dobásníkovali…“ konstatoval pak Matásek nadmíru smutně.

Fotogalerie
53 fotografií