Hercova druhá manželka, se kterou má dceru Kláru (40) a syna Vítězslava (39), dostala covid a jeho následky jsou fatální. Ohluchla a onemocnělo jí srdce. „Měla jeden tep za sedm vteřin, šla okamžitě na zákrok, při kterém jí voperovali kardiostimulátor,“ svěřil Aha! herec a politik s tím, že se sluchem je to stále velmi špatné. „Teď byla už počtyřicáté v hyperbarický komoře, ale stále je to bída,“ stýská si.

Motala se a padala

Všechno se prý odehrálo v Chorvatsku, kde byli s manželkou na dovolené. „Začala se najednou motat, padat, okamžitě skončila v nemocnici a bylo po dovolené, po všem,“ komentuje Jandák, který prodělal covid také, stopy na něm ale žádné nezanechal.

Jméno pro vnučku

Ze zdravotního stavu manželky je herec dost smutný, trošku ho ale rozradostňuje myšlenka, že v únoru by se měl stát zase dědečkem. Od dcery má už dva vnuky a jednu vnučku a teď se konečně pochlapil i jeho syn, producent Vítězslav Jandák ml. (37). V únoru se mu má narodit holčička, a ta má dokonce už jméno Laura Patricie. „Ano, jsem nadšen,“ netají bývalý ministr kultury Jandák.

Čeká na dobrý scénář

A jak to vidí člen Rady Českého rozhlasu se svou profesí herce? Naposledy si zahrál v roce 2020 v Anatomii zrady, v dvoudílném historickém televizním filmu o plukovníkovi a pozdějším kolaborantovi Emanuelu Moravcovi, na kterém pracoval jeho syn. „Žádnou nabídku zatím nemám a ani žádnou neočekávám. Co si budeme ale povídat, kdyby přišel dobrej scénář, zahrál bych si s chutí,“ přiznal herec, který se důchodcovskému věku nehodlá ještě poddat.

Co je hyperbarická komora

Nebo také dekompresní komora je velká tlaková nádoba, kterou lze hermeticky uzavřít a vytvořit v ní přetlak několika atmosfér. Pozvolná změna tlaku v komoře umožňuje, aby se v ní lidé připravili na působení vysokého atmosférického tlaku, anebo naopak aby snesli dekompresi čili přechod z vysokého na normální tlak ovzduší. Hyperbarická oxygenoterapie se využívá při léčbě akutních nebo chronických poruch sluchu. Jde o léčbu se stoprocentním kyslíkem. U akutních poruch sluchu dochází k jednoznačnému zlepšení u dvou třetin pacientů.

Syn s Viktorkou od splavu

S herečkou Libuší Geprtovou (†63), bláznivou Viktorkou od splavu z Babičky, má Jandák syna Svatopluka. Hereččina láska k Jandákovi byla ale stejně nenaplněná jako ta její filmová k černému myslivci v podání Petra Čepka (†54), nikdy se nevzali a záhy se rozešli. Vzešel z ní ale syn, o kterého se celý život Libuše vzorně a sama starala. A nejen o něj, ale i o jeho dvě děti, Jandákovy vnuky.

Video: 18 let od smrti Heleny Růžičkové: K herectví od zubní asistentky

Video
Video se připravuje ...

18 let od smrti Heleny Růžičkové: K herectví od zubní asistentky Videohub

Fotogalerie
24 fotografií