Déle než dva roky statečně a se svým věčným optimismem bojovala s rakovinou. Dokonce o tom sepsala i několik knih a během léčby stanula nejednou před kamerou. Zákeřná nemoc ji ale nakonec porazila - Helena zemřela 4. ledna 2004 na selhání ledvin. Ani po smrti ale jako kdyby nemohla mít klid.

Šperky ukryté pod podlahou

Když se začalo řešit milionové dědictví, ukázalo se, že Helena patrně nesepsala závěť. A to i přesto, že se dědičkami staly její vnučky Lucie a Kamila, s jejichž matkou Helena nevycházela v dobrém. Ani její syn se před smrtí s exmanželkou delší dobu nevídal. Jeho dcery tak získaly chalupu ve Slatině, ojetou škodovku, ale hlavně tantiémy, které činí každý rok až stovky tisíc korun a honorář za Heleninu poslední knihu. Navíc se krátce po hereččině smrti pod kuchyňskou podlahou našly i její šperky.

Video
Video se připravuje ...

Medailonek: Helena Růžičková (†4. 1. 2004) Videohub

Pošlapaná památka

Plány měla ale Růžičková úplně jiné. Chtěla si vzít svého letitého kamaráda a kabaretiéra Václava Glazara (†65), a to právě proto, aby její nejbližší rodina nedědila. K tomu ale nakonec nedošlo. „Pošlapala celou památku, která po Heleně zůstala! Vyhazovala její věci, oblečení, fotografie… Nemusím někoho milovat, chovat k němu city - i to se stává! Ale když mi do klína spadne milionové dědictví - jako jejím dcerám - snažím se chovat aspoň slušně!“ soptil po smrti herečky Glazar, který nemohl hereččině snaše přijít na jméno.

Snacha měla dokonce dát pryč i Heleniny psy - špice Coru a kavkazského pasteveckého psa Fandyho odvezla k podnikateli na hlídání majetku. Původně měli jít ke kamarádce a pečovatelce Jaroslavě Víchové. A jako kdyby to nestačilo, popel Helenina manžela, jenž byl uložen v pomníčku na zahradě chalupy, nechala vyzdvihnout a poslala ho k rozptylu na Vinohradský hřbitov. „Nechci tady z toho mít žádný hřbitov. Tam mrtví patří,“ prohlásila snacha tenkrát.

Opičí láska

A proč se Helena Růžičková se synovou exmanželkou - rovněž Helenou - tak nemusely? Herečce prý pro jejího milovaného syna totiž nebyla žádná žena dost dobrá. Její snacha to nazvala opičí láskou. Navíc si stěžovala, že jí tchyně mluví do výchovy první dcery.

Fotogalerie
28 fotografií