„Ano babi, zavolám ti. Leze mi to pořád do hlavy: zavolat babičce z Louky. Ale v autě chce Matyášek pustit Spider-Mana nahlas a doma musím uklidit po obkladači, všude je prach. Kluci mají hlad a já zase zapomněla koupit mlíko a ještě zabalit dárky a kam je schovám, aby je kluci nenašli? Maty ještě věří na Ježíška, slibuje, že bude hodný a že bude spát ve své postýlce, a já se díky dětem na Vánoce sama cítím jako dítě, které se těší, raduje,“ vyprávěla Vlastina. 

„Jo babi, vím, že na mě myslíš, když tě mám pořád v myšlenkách. Musím ti zavolat, že den po Štědrém dni za tebou přijedeme všichni, jen ještě zabalím ty dárky, ať mám na to klid. Vím, že se těšíš, až zazvoníme na zvonek a Maty hned půjde hrát na klávesy po dědovi a budeš chtít, abychom zůstali dlouho a nikam nepospíchali. Na stole bude plno dobrot a teplá polívka a já si udělám turka, kterého jsi mi dělala, když mi bylo sedm, i když slabého jako odvar z ponožek. A vaječňák, do kterého jsem mohla strčit prst a olíznout ho, ten jsi dělala vždycky jenom ty!“

„Budeš na nás hodná jako vždy, nikdy jsi na mě nezvýšila hlas a budeme se zase smát tomu, jak jsem ti prohrabala jako malá holčička špajz a řekla ti, že kupuješ samé levné věci. Vždycky se tomu smějeme, skoro čtyřicet let… O tom, jak ti je, mluvit nebudeš, protože nejhorší je strach z toho, že by nám něco mohlo být. A jak budeme sedět u stolu a já se zeptám, jak se cítíš, mávneš rukou, že to nestojí za řeč a přineseš perníčky, co jsi napekla. Ve tvaru srdce,“ líčila hvězda filmů Gangster Ka či Můj příběh. 

„Ano babi, zavolám ti, dnes jsou Vánoce a myslím na to, že ti chci zavolat, ale zrovna voláš mému Adámkovi k svátku, a tak počkám… a už nezavolám,“ přiznala, ale...

„Protože hned potom se ti udělalo zle. Když jsi se probrala, ještě jsi si z toho dělala srandu. Srdce, to tvoje srdce, o kterém jsi před námi nemluvila… A mně je strašně líto, že hned druhý den po Vánocích u tebe všichni nezazvoníme, nebudeme u tebe dlouho a Maty už nezahraje na klávesy. Neochutnám tvůj vaječný likér a nepřijedeš se vlakem podívat na domov, který jsem vytvořila. Už nikdy se na Vánoce nebudu cítit jako dítě. Křehký je život, vzácné je obejmutí a čas, který zde strávíme. Ano babi, zavolám ti. A každý den - tam nahoru,“ dodala pohnutě Svátková.

VIDEO: Vlastina Svátková buduje vysněné bydlení: Záchodová mísa v obýváku! Proč?

Video
Video se připravuje ...

Vlastina Svátková buduje vysněné bydlení: Záchodová mísa v obýváku! Proč? Markéta Reinischová

Fotogalerie
48 fotografií