Dnes úspěšná spisovatelka žije téměř čtyřicet let se svým manželem, houslovým virtuózem Václavem Hudečkem (70), s nímž se poznala při natáčení filmu Sedm pater pro tisíc přání, a herectví je pro ni již dávno uzavřenou kapitolou. Na seriál Sanitka Eva Hudečková ale vzpomínala ráda. „Vždycky na všechno vzpomínám v dobrém. I na to, co se neudálo podle mých představ, protože ať bylo, jak bylo, každý čas má své slunce i stín,“ říká. „Stíny jsou dobré k tomu, že si člověk zchladí horkou hlavu, naučí se rozpoznat fakta a ve stínu skryté zlé úmysly a přestane si dělat iluze. V prosluněné mysli si ohřívám jen to nejlepší a životodárné.“

Práce na seriálu prý byla, alespoň podle ní, poznamenána prostředím, kde se natáčelo. Sanitku jsme dlouho točili v krčské nemocnici, měla jsem na očích spoustu trpících lidí a obětavou práci lékařů. Uvědomila jsem si, jak cenné je zdraví a jak lehkovážně ho lidé, zvlášť v mladém věku, berou jako samozřejmost. Prostředí nemocnice, které mi vnuklo myšlenku, jak lépe zacházet se svým životem, pro mě bylo největším přínosem,“ vzpomínala někdejší herecká hvězda, známá i z filmů Jak utopit doktora Mráčka či Bouřlivé víno.

VIDEO: Natáčení seriálu Sanitka2

Video
Video se připravuje ...

Natáčení serialu Sanitka2 David Malík

A proč s prací před kamerou skončila? „Chtěla jsem svůj život uspořádat podle svých představ a ne podle toho, jak mi ho kdo »zrežíruje«. V té době o osudu tvůrců i herců rozhodovali straničtí tajemníci, byla jsem svědkem ponižujících scén, kdy trestali neposlušná individua. Herectví není svobodné povolání i dnes musí výborní herci velmi bojovat, aby je někdo nenaverboval do předem prohraných bitev a neznemožnili se před diváky, kteří obdivují jejich umění,“ vysvětlovala Eva. Problém měla kvůli zdánlivé banalitě: Kvůli svetru se šachovnicovým vzorem, který měla při natáčení v několika scénách na sobě.

Normalizační cenzura v něm totiž ke své nelibosti viděla skrytý symbol kříže a hned se udávalo… „Byla z toho velká aféra a osm velkých obrazů, ve kterých jsem hrála, se muselo vystřihnout. To byla jedna z posledních kapek. Viděla jsem, že stojím tváří v tvář moci, která se vymkla veškeré kontrole,“ líčila s odstupem času. Svou kariéru tehdy pověsila na hřebík. Neobjevila se dokonce ani v pokračování Sanitky, které režisér Filip Renč (57) natočil v roce 2013. O přízeň doktora Jandery v podání Jaromíra Hanzlíka (74) tak se Zlatou Adamovskou (63) „musela“ bojovat Dagmar Havlová (69).

Fotogalerie
31 fotografií