Na období od března 2020 do dubna 2021 má Zdeněk Pohlreich nepěkné vzpomínky. Bylo pro něj a jeho podniky velmi složité, neboť musel stejně jako řada jeho kolegů sáhnout k novým opatřením a rozhodl se neotevřít ani novou restauraci. "V první vlně jsme si mysleli, že můžeme prodávat naše jídla za normální ceny, ale ukázalo se, že to možné není, a tak jsme šli s tou cenou hodně dolů. Zlevnili jsme třeba z 230 na 130. Přibližně o padesát procent," komentoval konkrétní opatření, jež musely kvůli lockdownům z důvodu pandemie přijmout.

Dokonce se pokrmy z Pohlreichových restaurací začaly rozvážet v krabičkách až domů, což se před pandemií jevilo jako nemyslitelné. Podle šéfkuchaře ale lidé prostě nechodili a museli jim jít naproti. Aby snížil výdaje, tak jeho podniky opustili někteří zaměstnanci. "Museli jsme propouštět všechny lidi, které jsme propustit mohli. Takže různé agenturní zaměstnance nebo lidi ve zkušební době. To je průvodní jev volného trhu a nic se s tím nedá dělat. Ke snížení platu sem tam došlo, ale nemyslím si, že to někoho ohrožovalo existenčně," popisuje další škrty.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Očkování by mělo být povinné, myslí si Pohlreich Jiří Marek

Pokud by se měl kvůli koronaviru opět zavřít, nevylučuje, že by si šel stěžovat na ministerstvo nebo na Hrad. "Já osobně si myslím, že další lockdown už nenastane. Proočkovanost je tak vysoká, že k tomu není důvod a státní kasa si to už nemůže dovolit," vysvětlil Pohlreich pro Blesk Podcast. A přestože by se restaurace už nezavřely, očekává těžký půlrok. Suroviny totiž velmi zdražily, je nedostatek pracovníků a pro podniky bude podle Pohlreicha zásadní, jestli budou lidé před Vánoci chodit v takové míře, jak to bylo před nástupem koronaviru. Pak totiž přijde leden a únor, kdy návštěvnost klesá na minimum.

Jsem pro povinné očkování 

Slavný šéf se nechal očkovat a neměl prý žádné potíže. Svým zaměstnancům vyjevil přání, že si přeje, aby byli také očkovaní, neboť chrání sebe, své kolegy, ale také firmu před nutností zavřít. "Myslím si, že dneska by mělo být očkování v zasadě povinné. Bohužel dneska žijeme ve světě, kde váha jednotlivce je obrovsky nadsazená. Svoboda jednotlivce se řadí nad racionální důvody typu ohrožení ekonomické stability, ať už podniků, státu, čehokoliv dalšího. Hraje se to hodně na city a emoce, ale jsme na začátku totálního kolapsu finanční stability České republiky a ten covid-19 zcela nepochybně k tomu přispívá. A to nejmenší, co můžeme udělat, je smysluplně se chránit a neposlouchat nesmysly, že do nás píchají čipy," shrnul Zdeněk Pohlreich, proč je podle něj zásadní se očkovat.

Fotogalerie
25 fotografií