„Mám vrozenou srdeční vadu, moje srdce pracuje asi tak na dvacet procent,“ potvrdil Noha Blesku s tím, že stále pracuje a žije, co nejvíc to jde. Jen musí více odpočívat a nemůže hrát svůj milovaný fotbal za tým osobností Real Top Praha.

Problém zn. Hnátek

Vidina transplantace je ale bohužel ještě vzdálená. „Na seznamu čekatelů jsem už více než dva roky, ale zatím to nevypadá, že by mi srdíčko jen tak vyměnili. Ještě jsem ani nedostal pager, na který chodí zpráva, že se pro vás nové srdce našlo,“ prozradil herec, kterého ani v tak závažnou chvíli neopouští jeho pověstný humor. „Budu se zajímat o to, jestli srdce nepatřilo nějakému slávistovi!“ zažertoval představitel ve stylu kouče Pepíka Hnátka, který ve filmu Okresní přebor coby kovaný sparťan řešil úplně stejný problém. Teď ho ale „jáčkující" veterinář z Houslic Áda Větvička má i v reálném životě!

Dostal nakopávač

Leoš Noha začátkem června během natáčení filmové komedie Láska na špičkách zkolaboval a musel být odvezen sanitkou tak, jak byl – v dámských šatech a botkách. Lékaři mu voperovali defibrilátor, aby jeho krevní pumpu hlídal a při případné zástavě „nahodil" zpět do provozu. „Kdybych se náhodou stopnul, znovu mě to nakopne,“ popisuje Leoš s tím, že musel hodně zvolnit. Nyní snídá kupu prášků a drží dietu, což je na něm i poznat.

Kardiochirurg Jan Pirk: Už od 30 procent je výměna nutná!

Srdce udržuje krevní oběh a zásobuje všechny orgány kyslíkem a potřebnými živinami. Selhání jednoho z nejdůležitějších orgánů znamená, že kolabuje celé tělo. Nemá dostatek krve, a tudíž ani energie. Větší a větší únava, dušnost, otoky, ale také náhlé přibývání na váze. To jsou jen některé příznaky, jimiž lidé s kolabujícím srdcem trpí. Rozhodující je, kolik krve dokáže srdce za jednu minutu a při jednom stahu vypumpovat do krevního oběhu. „Říkáme tomu minutový srdeční výdej, a pokud srdce funguje na sto procent, mělo by to být 2,5 litru na metr čtvereční (povrchu těla - pozn. red.),“ vysvětlil Blesku kardiochirurg Jan Pirk (73). Pod padesát procent lékaři mluví o lehkém selhání. „Jestliže jsou ale hodnoty pod třiceti procenty, jedná se o těžké srdeční selhání. Poškození srdce je nevratné a transplantace nezbytná,“ dodal Pirk.

Video: Noha z Okresního přeboru: Chlast a ženský jsou lepší než sport!

Video
Video se připravuje ...

Noha z Okresního přeboru: Chlast a ženský jsou lepší než sport! blesk tv

Fotogalerie
28 fotografií