Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Iva Janžurová slaví 80: Od herectví ji neodradila ani facka! Co dalšího jste o ní nevěděli?

/
  • Iva Janžurová
    19. května 2021 ● 05:00

    Herečka Iva Janžurová slaví 19. května 80. narozeniny, ovšem pravda je, že se málem nenarodila. Její mamince Ludmile bylo už prý tehdy devětatřicet, když ji čekala, což byl před osmdesáti lety věk, kdy se ženy do mateřství nehnaly. Janžurovi měli navíc už dva syny. A porodit dítě do válečných časů také paní Janžurovou moc nelákalo.

    Nad možným předčasným ukončením těhotenství však manželé váhali déle, než bylo možné, a tak 19. května 1941 přišla na svět malá Iva. Podle knihy Petra Macka Iva Janžurová - Včera, dnes a zítra to byl vstup velmi překotný. Ludmila si šla udělat čaj, a jak kráčela kuchyní, uprostřed se zastavila a zakřičela o pomoc. „Ledva tatínek doběhl, chytil mě pár centimetrů nad zemí,“ tvrdí herečka. Roztomilou holčičku pak ovšem náležitě hýčkali nejen rodiče, ale i o pět let starší bratr Pavel a o dalších devět let starší prvorozený Láďa. Touhu, aby se stala herečkou, v Ivě už v batolecích letech zřejmě vyvolal tatínek, který v rodné Žirovnici vedl ochotníky. Ti občas jako zkušebnu využívali kuchyni Janžurových. „Lezla jsem mezi nimi už jako batole a evidentně nasávala do sebe vše, co šlo, protože když jednou jeden herec udělal delší pauzu, protože mu vypadl text, zpod stolu se ozvala nápověda: Katejino, mjuv! (Kateřino, mluv!),“ vzpomíná populární »Janžurka«.

  • 1.

    Hrála psy a chlapy

    Iva Janžurová ve filmu Čtyři vraždy stačí, drahoušku
    Autor: archiv Blesku

    Ještě větší zásluhu na Ivině směřování měl zřejmě bratr Pavel, kterého sestřička velmi obdivovala. Byl nesmírně všestranný - fyzicky velmi zdatný (vzpíral), ale psal i básničky, hrál na kytaru a maloval obrázky. Byl však i technicky nadaný - o mnoho let později například podle vlastního plánu postavil plachetnici. Ivu však zřejmě nejvíc okouzlil tím, že jí za různé protislužby v domácích povinnostech přehrával Chaplinovy grotesky, které viděl v biografu. Bratr Láďa, který byl už vysokoškolák, zase přinášel scénky z různých kabaretů, třeba od Fleků (kde jeden ze strýčků čepoval pivo). Bratři z těchto podnětů a z toho, co se dělo v rodné Žirovnici, vždy načerpali děj pravidelného rodinného vánočního představení. Malá Iva se těchto taškařic ráda účastnila. Bratři jí ale přidělovali zejména mužské role. A také role psů. Rodiče prý padali smíchy…

  • 2.

    Nejsi dost hezká

    Iva Janžurová ve filmu Slaměný klobouk (1971)
    Autor: archiv Blesku

    S tím, aby se Iva stala herečkou i profesionálně, ovšem táta ani maminka nesouhlasili. Oba byli učitelé, a tak doufali, že se dcera dá stejnou cestou. Ivě nezbylo než se přihlásit na peďák v Českých Budějovicích. Zároveň se však účastnila různých recitačních soutěží, dokonce vyhrála slavnou soutěž Wolkrův Prostějov. Sen hrát v divadle ji zkrátka neopouštěl. Když se se svým záměrem, aby se přece jen stala herečkou, pochlubila mámě, sklidila od ní velkou facku. Starší bratr Láďa zase sestru uzemnil, že na herečku není dost hezká.

  • 3.

    Vylepši si zuby

    Iva Janžurová ve filmu Všichni musí být v pyžamu (1984)
    Autor: archiv Blesku

    Iva se však nedala. Postupovala při naplňování svého snu nesmírně cílevědomě. Když si ji prohlédla Eva Šmeralová, která vyučovala na DAMU, a skepticky řekla, že talent má nic moc, a navíc špatné sykavky, vydala se na foniatrii. Tam jí doporučili, aby si ke zlepšení výslovnosti dala zhotovit nástavbu na zuby. Českobudějovický dentista pan Straka jí tedy udělal nástavby na šest zubů.

  • 4.

    Matematická lež

    Iva Janžurová
    Autor: Kniha Iva Janžurová: Včera dnes a zítra/archiv Ivy Janžurové

    Pamětliva máminy facky se Iva vydala na první přijímačky na DAMU tajně. Doma tvrdila, že zkoušky bude dělat na matematickou fakultu. Nebyla to tak drzá lež, jak by se možná zdálo. Iva Janžurová v matematice vynikala a učitel matematiky na střední byl prý z její falešné legendy o zkoušce na matfyz celý nadšený. Na DAMU z ní ovšem zprvu odvázaní nebyli. Budoucí herečku v ní sice hned viděl profesor Miloš Nedbal, ne však ostatní členové poroty. Poslali ji pryč bez verdiktu, Iva ale cítila, že asi neuspěla. Byl to správný pocit. Předseda poroty adeptce po letech prozradil, že závěrem zkoušky bylo, že má naprostý nedostatek talentu!

  • 5.

    Pomohla jí babka

    Iva Janžurová v představení Lucerna
    Autor: archiv Blesku

    Iva se z toho nezhroutila. Už v předsálí, kde čekali další budoucí studenti, začala přemítat, kde udělala chybu, a plánovala si, jak to udělá příště. Zamyšleně se zakousla do jablka, které měla k svačině, když tu ji oslovila jiná adeptka herectví, jež si pro porotu vybrala dialog z Maryši. Potřebovala protihráčku, která by přečetla roli babky Strouhalové. A Janžurová hned souhlasila. „Hrát staré babky mě vždycky bavilo. A tak jsem se i s tím nakousnutým jablkem vrátila před porotu.“ Porota ji na základě tohoto vystoupení přijala, zatímco »chudák Maryša« ostrouhala.

  • 6.

    Dvě různé Idiotky

    Iva Janžurová ve filmu Přejděte na druhou stranu (1988)
    Autor: Olga Svobodová

    Iva byla zajímavý a u nás v té době nezvyklý herecký typ. A navíc se v ní skrývala nálož hereckého dynamitu. Díky tomu se už v době svých pražských studií stala populární nejen ve škole, ale i mezi diváky různých studentských představení a divadel, kde už začala hrát. Po DAMU pak na rok nastoupila do libereckého Divadla F. X. Šaldy. Jednou ze zásadních rolí, které tu sehrála, byla prostoduchá Josefa v kriminální komedii Idiotka. Stejnou příležitost dostala v té době v Praze jiná, už plně zářící hvězda - Jiřina Bohdalová. A když pak jednou Bohdalová onemocněla, vypůjčili si Ivu do Prahy na toto představení jako záskok. Ale moc se to nepovedlo, pražští herci dávali najevo, že tuhle roli má hrát jinak. Iva totiž měla svou postavu v Liberci pojatou víc jako takovou psychologizující detektivku a slavila s ní velké úspěchy. V Praze se to ale hrálo prostě jinak - jako nenáročná rozpustilá komedie… Ani pražské publikum změnu moc nepřijalo, Ivu tento záskok však nemrzel. Díky němu pochopila, že je to vlastně dobře, protože alespoň nebudou s Jiřinou zvláštními konkurentkami, neboť každá z nich prostě hraje jinak. Což se v dalších letech potvrdilo - a i Jiřina to přijala. Přestože se obě ambiciózní herečky setkaly v řadě filmů, vždy se dokázaly držet každá své parkety a přátelsky spolupracovat.

  • 7.

    Hvězda filmů i seriálů

    Iva Janžurová v seriálu Přísahám a slibuji (1990)
    Autor: archiv Blesku

    Janžurová natočila přes 350 filmů. Ty klíčové vznikly zejména v období kolem roku 1968. Janžurka byla v té době také hvězdou nového žánru: televizních seriálů. Mihla se ve Třech chlapech v chalupě, tím prvním Iviným seriálovým úspěchem byla ale Eliška a její rod, rozmarné vyprávění o osudech zaměstnanců jedné zapadlé hospůdky. Seriál byl zábavný a dojemný, Iva si v něm navíc mohla zahrát po boku úžasných partnerů: Olgy Scheinpflugové, Jiřího Sováka a Jiřího Kemra. Dalším velkým seriálovým úspěchem se staly dodnes opakované Sňatky z rozumuPíseň pro Rudolfa III. Janžurová byla v té době zároveň oporou mnoha filmových hitů (viz článek Nejslavnější role I. J.) a určitě by dostala řadu dalších, i zahraničních hereckých příležitostí. Nebýt ovšem sovětské okupace v roce 1968 a následné normalizace. »Hubatá« Janžurová, která nikdy neuměla tajit své skutečné názory a která hrála v řadě posléze zapovězených děl, pochopitelně nemohla zůstat normalizačními komisemi nepostižena.

  • 8.

    Jen »nezávažně«

    Iva Janžurová ve filmu Zabil jsem Einsteina, pánové (1969)
    Autor: Jaromír Komárek

    Janžurová je ovšem natolik výraznou a populární herečkou, že si komunisté uvědomili, že ji nemohou odstavit docela. Z prověrek vyšla trochu jako chytrá horákyně - postižená i nepostižená. O cestování do ciziny se jí mohlo jen zdát, hrát v zásadních filmech také náhle nemohla, režiséři však dostali instrukce, že ji mohou obsazovat do méně významných, nezávažných komedií. To, že se z některých těchto »nezávažných taškařic« staly filmy nesmírně populární a dodnes hrané, a po závažných filmech z té doby dnes už ani pes neštěkne, je ovšem věc jiná.

  • 9.

    Manžel z becherovky

    Iva Janžurová na své první a jediné svatbě s Janem Eisnerem
    Autor: Kniha Iva Janžurová: Včera dnes a zítra/archiv Ivy Janžurové

    Iva Janžurová byla jednou vdaná, ovšem její manželství s kameramanem Janem Eisnerem bylo pouhou epizodou. Začalo to v roce 1968, v době, kdy se natáčel seriál Píseň pro Rudolfa III. „Točili jsme úsek karlovarského dílu »u Becherů« a zástupci firmy nabídli, že nám místo náhražek poskytnou opravdové nápoje. Já byla veselejší a veselejší a můj budoucí manžel té situace využil, když jsem byla taková rozjařená,“ popisuje herečka ve zmíněné knize Iva JanžurováVčera, dnes a zítra. Manželství trvalo pouhého půl roku, rozvodové tahanice však Ivu natolik znechutily, že se zařekla, že vdaná už nechce být nikdy. A to i přesto, že její další vztah s hereckým kolegou Stanislavem Remundou už trval celý život - až do Remundovy smrti v roce 2012. Po většinu této doby vytvořili s Ivou Janžurovou výborně fungující rodinu, posléze provozovali i rodinné divadlo a měli spolu dvě sympatické a talentované dcery Sabinu a Theodoru.

  • 10.

    Seznámil je Skřivánek

    Iva Janžurová a Stanislav Remunda
    Autor: Kniha Iva Janžurová: Včera dnes a zítra/archiv Ivy Janžurové

    Profesně se se Slávkem poprvé setkali na jevišti vinohradského divadla v dramatu Jeana Anouilha Skřivánek. Hra pojednává o Johance z Arku, Iva tehdy hrála francouzskou mučednici, Remunda krále Karla, jednoho z účastníků inkvizičního soudu s touto legendární hrdinkou. K prvnímu rande bylo tehdy ale ještě daleko, Remunda byl ženatý a Iva měla jiné ctitele. Od té doby však spolu docela často spolupracovali. Postupně jí byl nejen hereckým partnerem, ale i častým režisérem, a to zejména zájezdových představení, která si spolu vymysleli. Jezdili spolu v jednom autě, díky čemuž se sblížili. „Pobrekávala jsem nad nepovedeným manželstvím a svěřovala se mu. Rafinovaně se nevnucoval. Ale tak napůl v legraci říkám, že pak situace náležitě využil,“ vzpomíná s úsměvem Janžurová. Remunda byl v té době už rozvedený, a tak láska mohla mít zelenou. Jak ale popisuje ve zmíněné knize Petr Macek, na tom, kdo koho vlastně svedl, se oba partneři nikdy neshodli.

    Zde tedy Ivina verze: „Na premiéru naší první zájezdovky, jmenovala se Básník a kočka, jsme jeli s velkými obavami do Čáslavi, protože jediný člověk, který nám pomáhal, inspicient pan Samler, při zkouškách vytrvale usínal a dával najevo, že je to nuda.“ Představení se ale úžasně povedlo. Lidé v publiku byli nadšení. „Nabiti štěstím z úspěchu jsme se se Slávkem cestou z premiéry stavili v hospodě. Vztah začal klíčit. Já jsem se ještě nějakou dobu zdráhala, ještě asi rok, ale najednou to bylo. A už to tak zůstalo,“ vzpomíná Iva Janžurová na seznámení s nejdůležitějším mužem svého života.

    VIDEO: Iva Janžurová slaví 80! Připomeňte si její nejslavnější role!

    Video
    Video se připravuje ...

    Iva Janžurová slaví 80! Připomeňte si její nejslavnější role! Mall.tv

    Fotogalerie
    121 fotografií

    Upečte si dort podle receptu Ivy Janžurové >>>

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 3

zajic10: Dobrý a užitečný tátův omyl. Narodila se dobrá herečka

(19. 05. 2021 08:33)

dietr: Kam slunce nechodí. Za tenhle film má u mě Janžurka Oskara!!!

(19. 05. 2021 07:16)

soorry: Přeji hodně zdraví, elánu a veselou mysl. Cením si vašeho umění, děkuji za veselí, které jste rozdávala nám všem. Vaše úsměvy, škleby, pohledy, gesta, to umíte jen vy a bavím se při nich, jak jste je "dala". DÍKY

(19. 05. 2021 06:40)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy