Sama o sobě herečka říká, že je papiňák. Když ji něco rozčílí, musí to ze sebe hned dostat ven. A přestože se k násilí neuchyluje, vnuk Vojta na babičku práskl, že jednou se neudržela!

„Brácha má jednu takovou historku, že když byl malej, někam s babičkou jeli, někdo jí udělal před autem myšku a ona málem nabourala. Jenže o kousek dál byly vlakové závory. Babička toho řidiče dojela, vystoupila, zaklepala na okýnko, pán ho stáhl, a jak je levačka, rovnou mu jednu vlepila,“ svěřil Vojta.

Syn hereččiny dcery Simony Stašové (66) popisuje i to, jaké bylo vyrůstat v rodině hereckých legend. „Babička byla v tomhle ve srovnání s mámou důslednější, máma moc důsledná nebyla. Máma si kolikrát mých poznámek nevšimla, protože než se do té žákovské podívala, už ta poznámka byla zavalená řadou dalších záznamů, ale babičce neuniklo nic,“ směje se Vojta. Kromě něj má Jiřina ještě vnuka Marka (33).

Jiřina, která slaví životní jubileum ve zdraví a plná životního elánu i dalších plánů, v rozhovoru pro Blesk tv MAGAZÍN svěřila, že není jako řada jiných bardů, kteří tvrdí, že chtějí zemřít na jevišti.

„Ne. To ne. Ačkoliv, když to tak vezmu, možná by to taky bylo hezký. Jen nechci být někde v nemocnici. Proto mám velký respekt před covidem, protože představa toho, že se udusím na přístrojích, je příšerná. Když si uvědomím, co to je za úsilí popadnout dech, když mi zaskočí nějaký drobek a nemůžu popadnout dech… Znova bych tu apelovala na lidi, ať si to uvědomí a nedělají si z covidu legraci,“ říká Bohdalová.

Proč neučila na DAMU? A co covid?

Ačkoli má tolik hereckých zkušeností, nikdy je nepředávala další generaci. „Když moje dcera Simona šla na konzervatoř, oslovil mě její ředitel, jestli bych nechtěla učit. Měla jsem podmínku – že bych chtěla, aby rok nechal učit paní Danu Medřickou a já bych jí bezplatně dělala asistenta. Abych se naučila učit. Protože sama bych udělala jen deset dalších Bohdalových. Bohužel s tím nesouhlasil. Proto jsem to odmítla a žádná další nabídka už nikdy nepřišla.“

Moderní doba je podle Bohdalové tak zrychlená, že si lidstvo o nějaký zásah shůry koledovalo. „A snad je dobře, že přišel »pouze« covid. Bála jsem se totiž, že přijde válka. Tuhle pandemii věřím, že zvládneme. Jen ho lidé nesmějí brát na lehkou váhu a být zodpovědní k sobě i ostatním. Nechci covid zlehčovat tím, že budu říkat, jak mám díky volnému času uklizený byt a zásuvky, ale nějakou práci si v téhle nucené pauze vždycky najdu. A asi jako každý víc sleduji politiku,“ tvrdí herečka.

VIDEO: Přiznání Jiřiny Bohdalové těsně před 90

Video
Video se připravuje ...

Přiznání Jiřiny Bohdalové těsně před 90 FTV Prima

UŽ V PÁTEK V BLESK TV MAGAZÍNU: Speciální číslo k 90. narozeninám slavné herečky 

  • Velký rozhovor s oslavenkyní
  • Dojemný dopis od dcery Simony Stašové
  • Gratulují Josef Somr, Petr Nárožný, Jiří Suchý a další slavní kolegové
  • Rákosníček, Křemílek a další postavičky, kterým vtiskla svůj originální hlas

 

Fotogalerie
59 fotografií