Kolem 28letého zápasníka z jihomoravských Hostěradic je v posledních dnech pořádně rušno. Jiří Procházka však zůstává nohama na zemi, s fanoušky se ochotně vyfotí a na opakující se dotazy novinářů klidně odpovídá. Nad vznesenou otázkou se krátce zamyslí, pak pečlivě vybírá slova a přesně, popravdě a upřímně zformuluje odpověď. Při jednom dotazu v pořadu Blesk Podcast se dokonce usměje a odpoví: "Nejsem jenom vymlácená hlava."

Diváky sledující MMA v sobotu večer šokoval Samuraj, jak se mu přezdívá, když zkušenějšího Dominicka Reyese zasypával údery a vydržel jeho tvrdé rány, při nichž obvykle jiný soupeř už leží na zemi. Jiřímu Procházkovi se pouze jednou zatmělo, když byl zasažen do obličeje: "Trénuji, že schytávám rány. Jsem vědomě na místě a bojuji přítomně natolik, že vnímám všechny své i jeho pohyby. Dostávám se na jinačí úroveň vnímání a v té chvíli, ať už údery přijdou jakékoliv, tak mým úkolem je nechat soupeře udělat jakékoli techniky, které jsou ale k ničemu. Uhnu mu a nechám ho udělat techniky, které jsou devastující a tvrdé tak, aby měly minimální zásah nebo nezasáhly vůbec," vysvětluje, proč to vypadalo, jako kdyby kráčel terminátor, když žádné z tvrdých úderů Reyese na něj neplatily. Měl je totiž přečtené.

Nechal jsem se moc vtáhnout

Přesto sám sebe pokáral, když v úterý poprvé viděl záznam zápasu. Během dvou kol prý udělal mnoho chyb. Pro Procházku totiž není nejdůležitější zvítězit, ale ten způsob, jakým zvítězí. Snaží se vždy o dokonalý průběh zápasu. "S týmem jsme si před zápasem říkali, že chceme na soupeře vyvíjet tlak, pod nímž špatně pracuje. Když držíte tlak, tak nemusíte tolik přemýšlet, jsou tam emoce, víří se energie, vás to drží a nutí k akci. Je to mnohem zajímavější, než udělat krok zpátky a vymýšlet strategii. Já jsem se do toho tlaku nechal vtáhnout natolik, že jsem měl problém udělat krok zpátky a vymyslet něco. Najít volné místo, změnit rytmus a postupně ho rozebrat. Já jsem pořád držel tlak jako šílenec, čímž jsem si nabíhal na jeho devastační techniky. Nabíhal jsem si občas nesmyslně na údery, které mohly být i fatální," sype si popel na hlavu český zápasník, který soupeří v kategorii polotěžké váhy.

Český šampión?

Po dvou zápasech v UFC se mluví o tom, že by mohl dostat šanci bojovat o titul s šampiónem, který vzejde ze zápasu současného mistra Jana Błachowicze a Glovera Teixeiry. Ještě před sobotou o tak rychlém postupu pochyboval, ale nyní? "Po tomhle zápase, po zkušenosti s Dominickem Reyesem a po humbuku před a po zápase vím, že titulový zápas chci a zasloužím si ho. Přišla ta chvíle. Je ještě brzo, že vám odpovídám takhle přímo a syrově, protože když něco řeknu, tak chci odpovídat z hloubky sebe, ale vím, že mám na titulový zápas UFC Light Heavyweight Championship," vysvětlil Jiří Procházka, jak se nyní cítí a kam by chtěl směřovat.

Z dvojice možných šampiónů by bral spíše polského bojovníka. "Je techničtější, zuřivější, je větší profesionál. Blachowicz je právoplatný šampión a bylo by mi ctí s ním zápasit. Vím, že se chci poměřovat jen s těmi nejlepšími a Blachowicz by byl adekvátní. Ještě musíme počkat, jak dopadne jejich zápas," dodal Jiří Procházka.

Auto nerozfláká

Fanoušky po zápase s Dominickem Reyesem pobavil tím, co hodlá udělat s bonusy za nejlepší výkon a zápas večera, jež činí 100 tisíc dolarů: „Koupím si nějakou drahou káru a nabourám ji!“ rozesmál přítomné novináře. Ve skutečnosti ale peníze poputují na hypotéku za dům a další výdaje, které ale nechtěl specifikovat. "Peníze beru jako prostředek dostat se k možnostem, zajistit rodinu nebo kohokoliv kolem sebe. Je to prostředek, aby s nimi mohl něco tvořit," upřesňuje, že peníze nechce promrhat za auto.

Ačkoliv žil a bojoval v Japonsku, nyní předvedl svůj um v Las Vegas, tak nejlépe je MMA bojovníkovi Procházkovi doma na Moravě v Hostěradicích. "Je to úžasný místo, ke kterému mě pojí úžasné vzpomínky. Rodina, babičky, tety, bratranci, sestřenice, mamka, sousedi a prostě všichni, co tam jsou. Je to pro mě posvátné místo, kamkoliv jdu, tak se s lidmi na vesnici pozdravím, protože tam je normální se pozdravit. Je to příjemné tam pobývat," odpovídá, kde se má nejlépe.

Jestli aktuálně přemýšlí o založení rodiny, co pro něj znamená cesta bojovníka a jak ze sebe dostává tlak, prozradil Jiří "Denisa" Procházka pro Blesk Podcast:

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Nejsem jen vymlácená hlava, říká bojovník MMA Procházka Jiří Marek, Lukáš Červený

Fotogalerie
22 fotografií