Poslední rozloučení s šansoniérkou proběhlo v Nové obřadní síni na pražských Olšanských hřbitovech. Rakev s ostatky přijela krátce po poledni a byla umístěna na katafalk, obložený věnci. Na fotce byla se svou milovanou fenkou francouzského buldočka Babulkou a bylo tam uvedeno její rodné jméno Carmen, nikoliv Hana Hegerová.

Před krematoriem se sešli pozvaní smuteční hosté a většina v rukách držela kytici bílých růží. Ty měla zpěvačka moc ráda. Se zesnulou se přišli rozloučit režisér a prezident filmového festivalu Fero Fenič a kardiolog Petr Neužil.

Poslední rozloučení začalo přesně ve 12:50, ale nebylo určeno pro veřejnost. Vchod hlídal bodyguard, který dovnitř pouštěl jen vládou povolený počet pozůstalých na pohřbu. A tak bylo rozloučení se šansoniérkou rozděleno na etapy.

První rozloučení trvalo 20 minut. Mezitím se před vchodem sešla další skupina pozvaných hostů, a to herečka Dana Morávková s manželem Petrem Maláskem a synem Petrem. Malásek šansoniérku celý život doprovázel na klavír a byli přáteli.

Nechyběl kmotřenec Hegerové herec a režisér Jakub Kohák. „Znala se dobře s tatínkem, se kterým byli opravdu velcí kamarádi. Požádal ji o to a ona s nadšením přijala. I když byla jiného vyznání než katolického,“ vysvětlil Kuba, proč zrovna slavná zpěvačka byla jeho kmotrou.

Jakub Kohák na pohřbu Hany Hegerové
Autor: David Kundrát

Druhá skupina vešla do smuteční síně ve čtvrt na dvě a krátce před 14. hodinou pieta skončila.

Obě rozloučení začaly hlasem Hegerové: Zdravím vás ze záhrobí. Zazněla árie z oblíbené opery a nakonec došlo na song právě od zesnulé zpěvačky Ten zloděj čas. Do lavice pro rodinu usedli vnuci Matouš a Marek s rodinami.

Hana Hegerová zemřela v nemocnici, kde byla hospitalizována kvůli zlomenině krčku. I když to vypadalo nadějně, její stav se prudce zhoršil.

Paní Hegerová zemřela v důsledku zranění kyčle. Metabolicky to nezvládla, byla už velice křehká. Odešla s elegancí jako dáma,“ řekl Aha! profesor Petr Neužil, šéf Kardiologického oddělení Nemocnice Na Homolce. Byl to on, kdo měl na starosti její srdíčko a díky němuž se královna českého šansonu, jak sama prohlásila, před časem podruhé narodila a mohla tu s námi být o něco déle.. 

VIDEO: Hostem pořadu Blesk Podcast byl textař Michal Horáček.

Hostem pořadu Blesk Podcast byl textař Michal Horáček.
Autor: Blesk:Michal Protivanský/CNC Michal Protivansky/CNC

Fotogalerie
65 fotografií