Bývalá moderátorka České televize Aneta Savarová počátkem února na sociální síti přiznala, že její tatínek bojuje v Uherskohradišťské nemocnici o život. Jeho stav byl velice vážný a rodina se chvílemi už začínala obávat toho nejhoršího. Musel být dokonce uveden do umělého spánku. „Po měsíci se jeho stav zlepšoval a lékaři ho začali probírat. Měli jsme naději, že je z nejhoršího venku. Pak se najednou objevily závažné komplikace a lékaři ho znovu museli uspat a operovat. Šance, že to zvládne, byly mizivé,“ svěřila se Slováckému deníku moderátorka.

Jenže pak se v den jejích narozenin stalo něco nečekaného! „Tatínek nad covidem vyhrál a my jsme moc rádi, že ho budeme mít na Velikonoce doma,“ chlubí se dnes sympatická tmavovláska, kterou si televizní diváci na našich obrazovkách hned oblíbili. „Probral se v den mých 35. narozenin. Byl to pro mě ten nejkrásnější dárek.“ Pavla Savaru (69) z nemocnice propustili o víkendu. Strávil tam dva měsíce, z toho tři týdny v umělém spánku.

VIDEO: Auta se Savarovou ujíždějí a blokují dálnici.

Během té doby přišel o 15 kilogramů své váhy, chuť k jídlu, ba dokonce i zčásti o paměť. Nyní ho čekají náročné rehabilitace: Bude se muset znovu naučit chodit. „Oporou mu bude moje maminka a také rehabilitační sestra, která za ním bude pravidelně docházet. Pevně věříme, že se v domácím prostředí podaří všechny následky postupně odstranit,“ domnívá se Savarová. V domácím prostředí mu bude jistě mnohem lépe nežli ve špitále, tím spíše, když bude mít nablízku svou dceru i vnouče, co přišlo na svět v červnu roku 2016.

Podle moderátorky se její otec nakazil, i když měl z covidu respekt a prevenci rozhodně nezanedbával. „Maminka, učitelka v mateřské škole, covid vůbec neměla,“ podivuje se moderátorka. Průběh nemoci byl až děsivě rychlý: „Náhle dostal vysoké horečky, bolesti celého těla a za tři dny oboustranný zápal plic.“ V Uherskohradišťské nemocnici byl pro stále se zhoršující stav umístěn na ARO, kde musel být napojen na plicní ventilaci. Rovněž mu byla operativně provedena tracheostomie. Jenže, jak říká sama Savarová: „Zázraky se dějí.“ Tatínek se z těžké nemoci přece jenom vykřesal.

VIDEO: Jan Hřebejk na pohřbu Jana Vodňanského, jenž covidu podlehl: Měl dar chytrého, ale přístupného humoru.

Video
Video se připravuje ...

Jan Hřebejk na pohřbu Jana Vodňanského: Měl dar chytrého, ale přístupného humoru. Hana Höschlová, Jan Jedlička

Fotogalerie
31 fotografií