„Dnes nad ránem zemřel náš milý táta, herec Ladislav Trojan. Odešel ve spánku, v klidu a míru. Úsměv měl na tváři do poslední chvíle,“ uvedli v neděli ráno na sociálních sítích jeho synové, producent Ondřej a herec Ivan. Dědeček Františka, Josefa, Antonína a Václava Trojanových zesnul ve věku 90 let.

Geniální herec měl štěstí na stará kolena, že se mu závažnější zdravotní peripetie, jež ve velkém sužovaly jeho kolegy, značně vyhýbaly. Zato jej ale trápily problémy rodinné - když se nedávno dozvěděl o tom, že se syn Ivan odstěhoval od manželky Kláry Pollertové-Trojanové, nedokázal tomu uvěřit. „Je to jen nějaké nedorozumění…“ doufal pro Blesk.

To, že by snacha Klára zažádala po 30 letech manželství o rozvod, se mu zdálo zcela nemyslitelné. „Myslím, že odchodem z domu řeší jenom momentální napětí. Jsem přesvědčen, že to není definitivní,“ komentoval fakt, že Klára se z rodinného domku v Košířích odstěhovala do svého bytu na Smíchově - a  Ivana tam nechala s jezevčíkem Kubou. Usmíření rozhádaných manželů se Trojan senior už bohužel nedočkal...

Video
Video se připravuje ...

Ladislav Trojan – vynikající český herec a otec dvou významných kumštýřů Videohub

Ladislav Trojan se narodil 1. srpna 1932 v Praze. Už jako dítě inklinoval ke hraní a ve velmi brzkém věku se přidal k ansámblu ochotnického divadla. Po studiích na DAMU a několika nepatrných roličkách byl obsazen do prvního československého televizního seriálu Rodina Bláhová. Raketový start jeho kariéry se nekonal – až do poloviny 60. let pokračoval ve vyhrávání malých a nevýrazných rolí.

Zlom nastal s komediálním seriálem Tři chlapi v chalupě, kde ztvárnil jednoho z titulních mužů, vnuka Potůčka. Tátu mu hrál Jan Skopeček (†94) a dědu Lubomír Lipský (†92). Tuto roli si zopakoval ve dvou filmových pokračováních. Mezi další významné počiny patří například kriminálka Na kolejích čeká vrah či klasické komedie Vrchní, prchni nebo Kamarád do deště. Nejen Trojanův filmový repertoár je oslnivý – také mnoho seriálů se může chlubit spoluprací s hercem jeho velikosti, jmenovitě F. L. Věk, Povídky malostranské, sci-fi Křeček v noční košili či v tehdejší době oblíbené normalizační válečné drama Rodáci.

Ladislav myslel i na nejmenší diváky. Zahrál si v pohádce Kouzelný měšec a v letech 2011-2018 moderoval Kouzelnou školku. Tehdy se převlékal za dědu Láďu. Ladislav byl ženatý pouze jednou. Svou osudovou lásku Olgu poznal při angažmá v Městském divadle v Mladé Boleslavi.

VIDEO: Gottová chce ve Finsku na léčení! A naštvaná Vondráčková. Její písničky radia nehrají

Fotogalerie
26 fotografií