Herec Josef Abrhám zemřel v pondělí vpodvečer, sdělil ČTK jeho syn.

Přestože na televizních obrazovkách ztvárnil Abrhám celou řadu postav, všichni si jej okamžitě vybaví ve dvou rolích, jimž svou tvář propůjčil asi nejvýrazněji: jako doktora Blažeje z Nemocnice na kraji města a jako podvodníčka Vránu z komedie Vrchní, prchni!.

Přelétavého doktora, posléze i primáře Arnošta Blažeje, co nedokázal odolat šarmu ztepilé zdravotní sestry Iny, anebo vykutáleného knihkupce Dalibora Vránu, jenž byl, stejně jako lékař z borské nemocnice, milovníkem krásných žen, mu už nejspíš nikdo neodpáře. Jejich představitel Josef Abrhám toho měl přitom se svými hrdiny ve skutečném životě jen pramálo společného. Celý život strávil po boku jedné manželky, filmové Popelky Libuše Šafránkové. Jeho nejmilejším koníčkem pak navíc nebyla hra na housle, ale na klavír. A fotografování.

Jeden z nejpopulárnějších českých herců své umění, podle kritiků bravurní, uplatnil nesčetněkrát na divadle, ve filmu i na televizní obrazovce. Josefa Abrháma proslavily role humorné i vážné, v jakékoliv poloze byl uvěřitelný. Však také v roce 2020 získal cenu Thálie za celoživotní dílo. Narodil se přitom 14. prosince 1939 do cihlářské rodiny v Kunovicích, kde prožil celé dětství: „Lítali jsme po loukách, zahradách, lese, koupali se v rybníku. Zažil jsem tu i válku, kterou jsem tehdy vnímal velmi romanticky a dobrodružně,“ vzpomínal v jednom rozhovoru pro E15.

VIDEO: Herec, který neprodal svůj talent lacino

Video
Video se připravuje ...

Josef Abrhám: Herec, který neprodal svůj talent lacino Videohub

Po maturitě však nemohl kvůli kádrovému posudku na žádnou vysokou školu. Nejdříve proto pracoval ve znárodněné rodinné cihelně, aby pak mohl vyplnit do přihlášky na Vysokou školu múzických umění v Bratislavě povolání - dělník. Po dvou semestrech přešel na pražskou DAMU a vojenskou službu si odbyl v pražském Vinohradském divadle. Tam byl nadšený. „Hrál jsem s panem Marvanem, Vojtou, Pivcem, Smolíkem, Högerem, Lukavským a Štěpánkem. To mi osud vynahradil za všechny ty potíže!“ liboval si v tomtéž rozhovoru.

Po vojně dostal nabídku do Národního divadla, ale rozhodl se pro experiment. V začínajícím divadle v ulici Ve Smečkách, které dostalo název Činoherní klub, strávil celých třicet let. Tehdy došlo k osudovému okamžiku – přestože měl tou dobou vážnou známost se zpěvačkou Naďou Urbánkovou, seznámení s mladičkou Libuškou Šafránkovou mu změnilo život.

Z plánů na založení rodiny se známou zpěvačkou sešlo a on dlouhé dva roky udržoval poměr s oběma dámami, než se Urbánková o jeho „druhém životě“ dozvěděla od své kadeřnice. Ze Šafránkové a Abrháma se pak ale stal jeden z nejstabilnějších a nejpříkladnějších párů českého showbyznysu. Vzali se v roce 1976, mnohokrát spolu tvořili pár i na stříbrném plátně, a mají spolu syna Josefa, díky němuž se stali čtyřnásobnými prarodiči. Nerozlučitelným párem zůstali až do náhlé smrti Libušky 9. června 2021.

VIDEO: Josef Abrhám: S Libuškou to byla láska na první pohled

Video
Video patří k placenému obsahu Blesku
Odemknout video

Josef Abrhám: S Libuškou to byla láska na první pohled Alice Rossi, Lenka Chvostová

Tažení filmovým světem zahájil v roce 1961 studentským snímkem Věry Chytilové (†85) Strop. Celkem natočil víc jak padesát filmů, za roli policisty v Šakalích letech Jana Hřebejka dostal Českého lva. Ke své profesi, kterou si prý vybral „jen z pudu sebezáchovy a čirého zoufalství, že z něj nic nebude“, po celý život choval velkou pokoru. Jeho poslední velkou filmovou rolí se stal svatý Josef v pohádce Anděl Páně 2, seriálovou zase dědeček v domově důchodců v seriálu Trpaslík.

Fotogalerie
84 fotografií