Letošní ceny Thálie proběhly v netradičním duchu koronavirové pandemie online z olomouckého BEA Campusu místo obvyklého Národního divadla v Praze. A moderátorem nebyl Václav Moravec. Slavnostního vyhlášení a udělení cen se chopil Ondřej Kepka, který provázel celým bezmála tříhodinovým živým přenosem.

Cenu pro mladého umělce do 33 let předala ze záznamu společně s Ondřejem Kepkou herečka Bára Munzarová herci Divadla na Vinohradech Josefu Láskovi.

Poté následovalo vyhlášení vítěze kategorie Loutkové divadlo, jehož se na dálku ujal herec Jan Vondráček. „Je to nezvyk sedět v ložnici a čekat, jestli člověk dostane cenu Thálie,“ komentoval současnou situaci těsně před vyhlášením kategorie Loutkové divadlo Ondřej Nosálek za inscenaci Zá-to-pek, který se minutu poté dozvěděl, že se stal pro letošní rok vítězem.

Vítězem kategorie Alternativní divadlo se stal Jakub Gottwald.

Cenu Jaroslavovi Vostrému za Mimořádný přínos českém divadlu předal Jiřímu Vostrému Ondřej Vetchý. „Ondro, je strašně milé dostávat ceny od tebe, protože člověk zažívá pocit dostávat ceny od těch svých a to je milé a krásné,“ komentoval po předání Vostrý, který se divadlu věnuje jako teoretik, dramatik a režisér už šedesát let a byl jedním ze zakladatelů Pražského činoherního klubu.

Jedinou cenu z ruky do ruky získal v sídle Herecké Asociace na Senovážném náměstí v Praze kameraman Josef Špelda za šíření divadelního umění v televizi.

Člen Prezidia Herecké Asociace Lumír Olšovský pomyslně předal růžovou vázu symbolizující cenu Thálie za ženský výkon v kategorii Muzikál, opereta a jiné hudebně dramatické žánry Erice Stárkové. „Chci poděkovat hlavně pánu bohu za to, že mi dal dar, kterým se můžu živit, být herečka a zpěvačka. Děkuju mámě s tátou a inscenaci Lazarus, protože bez ní by to prostě nešlo,“ poděkovala herečka známá také ze seriálu Most! a hudební show Tvoje tvář má známý hlas. V mužské kategorii se vítězem stal Pavel Režný.

Ladislav Županič předal cenu za Celoživotní mistrovství v oboru Muzikál Haně Talpové. „Nejhorší na tom je, že se nemůžeme líbat. Je to strašně těžký, ale miluju oranžovou...,“ komentovala svoji cenu známá umělkyně.

Červenou Thálii v kategorii Opera – ženy získala Jana Šrejma Kačírková. „Děkuju strašně moc Divadlu Brno za všechny příležitosti a svojí úžasný rodině... kolegům i nominovaným...“ V mužské kategorii zvítězil Lukáš Zeman.

„Tatínek není v takové kondici, aby tu mohl dnes být a cenu si převzít osobně, ale je v takové kondici, aby si téhle ceny vážil, děkujeme moc,“ zněla slova dcery operního pěvce Jana Malíka, jenž obdržel cenu Thálie za Celoživotní mistrovství v kategorii Opera.

VIDEO: Ředitel všech herců Ondřej Kepka: Jednu herečku jsem nemohl zastavit!

Video
Video se připravuje ...

Ředitel všech herců Ondřej Kepka: Jednu herečku jsem nemohl zastavit! Hana Höschlová, Jan Jedlička

 

„Líbí se mi rčení, že tanec je osvobozující. Tančit můžete kdykoliv a kdekoliv a když ne jinak, tak alespoň ve svém srdci,“ pronesla baletní legenda Vlastimil Harapes, jenž vyhlásil vítěze v kategorii Balet, tanec a pohybové divadlo, která je společně s kategorií Loutkové divadlo v ročníku nově. V ženské kategorii cenu získala baletka Alina Nanu. V mužské kategorii zvítězil Ondřej Vinklát, který byl v minulých letech nominovaný vícekrát, ovšem až nyní nominaci proměnil. Cenu za Celoživotní dílo získala Aneta Voleská.

Poslední kategorií večera byla Činohra, v níž zvítězila Tereza Groszmannová za roli Mirandoliny ve stejnojmenné hře Národního divadla Brno. V mužské kategorii se vítězem stal Petr Štěpán. Cenu za Celoživotní mistrovství v kategorii Činohra získala Hana Bauerová.

Na závěr Ondřej Kepka vyhlásil laureáta ceny za Celoživotní dílo v kategorii Činohra herce Josefa Abrháma. Na jeho a další děkovné medailonky pak Kepka závěrem lákal diváky na 6. prosince na ČT.

Přehled vítězů cen Thálie 2020:

Činohra:

Ženský výkon:

Tereza Groszmannová (titulní role v inscenaci Mirandolína autora Carla Goldoniho, Národní divadlo Brno)

Mužský výkon:

Petr Štěpán (role Satana v inscenaci Ztracený ráj (Zpráva o člověku) autorů Johna Miltona a Dodo Gombára, Městské divadlo, Brno)

Opera:

Ženský výkon:

Jana Šrejma Kačírková (role Julietty a sopránu v opeře Bohuslava Martinů a Francise Poulenka Tři fragmenty z Juliette/Lidský hlas, Národní divadlo Brno)

Mužský výkon:

Lukáš Zeman (role hraběte Almavivy v opeře Wolfganga Amadea Mozarta Figarova svatba, Slezské divadlo, Opava)

Muzikál, opereta a jiné hudebně dramatické žánry:

Ženský výkon:

Erika Stárková (role Dívky v muzikálu Lazarus, Městská divadla pražská, Praha)

Mužský výkon:

Pavel Režný (role Smrti v muzikálu Elisabeth, Divadlo J. K. Tyla, Plzeň)

Balet, tanec a pohybové divadlo:

Ženský výkon:

Alina Nanu (role Taťány v inscenaci Oněgin, Národní divadlo Praha)

Mužský výkon:

Ondřej Vinklát (role Josefa K. v inscenaci Kafka: Proces, Národní divadlo Praha)

Alternativní divadlo:

Jakub Gottwald (performerský výkon v inscenaci Ur-fascism, STK Theatre Concept a Krajinou přílivu Praha)

Loutkové divadlo:

Ondřej Nosálek (role Zátopka v inscenaci Zá-to-pek, Minor, Praha)

Ceny za celoživotní mistrovství:

Hana Talpová - muzikál

Jan Malík - opera

Aneta Voleská - balet

Hana Bauerová - činohra

Josef Abrhám - činohra

Cena pro mladého umělce do 33 let:

Josef Láska (Východočeské divadlo Pardubice)

Cena České akademie divadelníků za mimořádný přínos českému divadelnímu umění:

Jaroslav Vostrý (dramaturg, režisér a pedagog)

Cena Thálie za šíření divadelního umění v televizi:

Josef Špelda (kameraman)

VIDEO: 25 let Thálie: Harapes byl u všech! Cenou se pyšní, metálem od prezidenta ne!

Video
Video se připravuje ...

25 let Thálie: Harapes byl u všech! Cenou se pyšní, metálem od prezidenta ne! Hana Höschlová, Jan Jedlička

Fotogalerie
46 fotografií