Herec přitom svého sourozence varoval. „Já jsem Jiřímu vyprávěl, co má člověk při infarktu za pocity a na co si dát pozor. Nebylo to však nic platné. Ukázalo se, že měl také problémy se srdcem a užíval nitroglycerin,“ prozradil představitel krále Lamprechta Úžasného, pro něhož byla i po letech bratrova smrt neskutečně bolestná.

Nejvíc ho trápilo, že Jiří mohl přežít. „Dělal řidiče v Technoexportu. V předklonu fénem čistil auto. Postihl ho infarkt a upadl, fén pořád běžel. Kamarádi si nejdřív dělali legraci – Jirko, ty uděláš tím fénem díru do podlahy! Když se nehýbal, zavolali sanitku a v ní naposledy vydechl,“ popsal herec poslední vteřiny bratrova života.

O smrti Jiřího se dozvěděl až druhý den. „Já jsem byl v té době pozván do Dačic. Odvezli mne do Prahy, ulehl jsem a na radu lékaře mi až ráno řekli, že je Jirka po smrti. Bylo mu teprve šestapadesát let,“ svěřil se herec v knize Vladimír Brabec: Měl jsem štěstí.

VIDEO: Vladimír Brabec před smrtí: Škvařím se ve vlastní nemohoucnosti!

Video
Video se připravuje ...

Vladimír Brabec před smrtí: Škvařím se ve vlastní nemohoucnosti! Petr Macek, Lukáš Červený

Svůj první infarkt prodělal Vladimír Brabec už ve čtyřiceti letech. Srdce ho zradilo přímo na jevišti Národního divadla. V té době měl zrovna roztočený seriál Třicet případů majora Zemana. Druhý infarkt dostal v září 2002 u Národního muzea. Přežil jen díky tomu, že tam šli zrovna dva lékaři. „Měl jsem kolem sebe snad milion andělů,“ přiznal herec.

Andělé strážní stáli při herci také v roce 1970, kdy udělal při pilotování větroně školáckou chybu a havaroval. Přerazil trup letadla, zlomil křídlo a ještě ohrozil matky s dětmi. Ve studeném větru ztratil rychlost a včas nepřistál. Jako zázrakem se nikomu nic nestalo.

Dva roky před smrtí Vladimír Brabec prodělal další srdeční kolaps a byl dva týdny v kómatu. Podle jeho syna zemřel 1. září 2017 na celkovou sešlost organismu.

VIDEO: Vladimír Brabec (+83): Toužil se ještě vrátit před kameru...

Video
Video se připravuje ...

Vladimír Brabec (+83): Toužil se ještě vrátit před kameru... Petr Macek, Lukáš Červený

Fotogalerie
48 fotografií